StoryEditor

Biznismeni: Richter podľahol odborom, ohrozuje 20-tisíc miest

24.06.2014, 12:08
Autor:
tasr, stltasr, stl

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) vyzývajú ministra práce, aby nepodliehal tlaku predstaviteľov odborov a stiahol aktuálne navrhovanú novelu Zákonníka práce a zákona o službách zamestnanosti. Novely podľa predstaviteľov zamestnávateľských združení v skutočnosti zrušia agentúrnu prácu na Slovensku, čím ohrozia okolo 20.000 pracovných miest.

"Ministerstvo plní požiadavku odborárskych funkcionárov, maximálne obmedziť agentúrne zamestnávanie a všetko riešiť cez štandardné zamestnanecké vzťahy," povedal dnes na spoločnej tlačovej konferencii AZZZ SR a RÚZ v Bratislave prezident RÚZ Marián Jusko. "Návrh maximálne sťažuje agentúrne zamestnávanie a čo je podstatnejšie, obmedzuje flexibilitu trhu práce." Podľa prezidenta RÚZ prichádza v čase hospodárskeho oživenia, keď firmy intenzívnejšie zvažujú investície na Slovensko, rozširovanie výroby. "Ministerstvo im naopak odkazuje, že na Slovensku budete mať vyššie náklady a nižšiu flexibilitu trhu práce," poznamenal.

Navrhovanú úpravu považuje za zásadný zlom v dočasnom agentúrnom zamestnávaní a hodnotí ju negatívne. Pripomenul tiež, že napriek istému hospodárskemu oživeniu pretrváva nepriaznivý vývoj v oblasti zamestnanosti.

"Podľa materiálov Národnej banky Slovenska miera evidovanej nezamestnanosti po sezónnom očistení v máji prakticky stagnovala na úrovni 12,93 % a celková miera nezamestnanosti bola na úrovni 14,48 %," vyčíslil. Upozornil tiež, že zmena prichádza v čase, keď všetky medzinárodné inštitúcie vrátane Medzinárodného menového fondu (MMF) odporúčajú Slovensku, aby prijalo opatrenia na riešenie nepriaznivej situácie na pracovnom trhu.

"Trendom je flexibilitu pracovného trhu posilňovať a nie obmedzovať," zdôraznil Jusko. Agentúry dočasného zamestnávania podľa neho môžu významne pomôcť pri znižovaní nezamestnanosti, dokážu pružne prispôsobiť dopyt. "Návrh prichádza aj v čase, keď sa uvažuje o ďalšom zvýšení minimálnej mzdy až na úroveň 400 eur mesačne a v čase, keď sa podávajú návrhy na rozšírenie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Všetko to zhoršuje podnikateľské prostredie, všetky opatrenia zamestnávateľom zvyšujú náklady," pripomenul prezident RÚZ.

Zamestnávatelia za problematické považujú zrušenie možnosti opakovaného uzatvárania pracovného pomeru na dobu určitú prostredníctvom zavedenia limitu dvakrát za jeden rok, pričom u klasického zamestnanca je to dvakrát počas dvoch rokov. Navrhuje sa tiež zrušenie možnosti vysielať agentúrneho zamestnanca na pracovnú cestu, zakazuje sa dočasné pridelenie zamestnanca na rizikové práce a výpoveď neserióznemu zamestnancovi bude môcť agentúra dať len z organizačných dôvodov.

01 - Modified: 2006-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návody na obmedzenie korupcie
01 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 02 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia 03 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 04 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 05 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:31