StoryEditor

Smer chaoticky a narýchlo mení minimálnu penziu, kritizuje Mihál

24.03.2015, 14:18
Autor:
SITASITA
O pozmeňujúcich návrhoch poslancov za Smer-SD k návrhu na zavedenie minimálnej penzie bude parlamentný sociálny výbor rokovať zrejme večer.

Poslanci za stranu Smer-SD idú podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) rýchlo a chaoticky meniť podobu vládneho návrhu na zavedenie minimálneho dôchodku tak, aby sporitelia v druhom pilieri mali nárok na nižšiu minimálnu penziu od štátu.

"Títo majstri sveta, ktorí riadia túto krajinu, si uvedomili, že takýto návrh zákona o minimálnom dôchodku ide proti ich zámerom vyštvať čo najviac ľudí z druhého piliera," povedal opozičný poslanec na tlačovej besede k pôvodnej podobe vládneho návrhu zákona. O pozmeňujúcich návrhoch poslancov za Smer-SD k návrhu na zavedenie minimálnej penzie bude parlamentný sociálny výbor rokovať zrejme v utorok od 19:00.

Smer-SD podľa Mihála nechce so zmenou nastavenia minimálneho dôchodku strácať čas, keďže druhý pilier je už od 15. marca tohto roka otvorený. "Potrebujú mať čo najskôr výstup zo sociálneho výboru, aha, pozrite sa, je tu pozmeňovací návrh, ktorý schválil sociálny výbor a podľa tohto návrhu bude druhý pilier pre väčšinu tých, ktorí majú nízky zárobok, nevýhodný, pretože dostanú menší minimálny dôchodok," povedal bývalý minister práce a sociálnych vecí.

Smer-SD bude podľa Mihála týmto krokom upierať základné práva na slušnú životnú úroveň sporiteľom v druhom pilieri, čo považuje za protiústavné.

Vláda ide podľa poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) urobiť z minimálneho dôchodku kladivo na dvojpilierových penzistov. "Zo zákona o minimálnom dôchodku nezostane kameň na kameni," povedal. Kabinet podľa Kaníka ide potrestať tých ľudí, ktorí vstúpili do druhého piliera a správali sa tak veľmi zodpovedne k verejným financiám.

"Pre verejné financie je najvýhodnejšie, keď všetci budú aj v druhom pilieri a tým pomôžu udržať výplatu dôchodkov z prvého piliera trvalo," povedal Kaník. Pripravovaný pozmeňujúci návrh k minimálnemu dôchodku označil za hon na druhopilierových penzistov.

Podľa poslankyne Eriky Jurinovej (OĽaNO) iným prístupom k penzistom, ktorí si na dôchodok sporili v druhom pilieri, vznikne vo vzťahu k minimálnemu dôchodku ďalšia skupina diskriminovaných dôchodcov. "Vláda tým rieši svoju nenávisť k druhému pilieru," povedala.

Podľa vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý minulý týždeň posunul parlament do druhého čítania, sa má od začiatku júla tohto roka na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok.

Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 percent zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Vládny návrh zákona pritom nerozlišuje medzi tým, či si penzista na dôchodok sporil v druhom pilieri, alebo bol len v prvom, štátnom pilieri. Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura.

 

01 - Modified: 2007-04-22 10:20:00 - Feat.: 0 - Title: Trnava bude bojovať o status Európske hlavné mesto kultúry
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-04-01 21:38:45 - Feat.: - Title: Ruky preč od druhého dôchodkového piliera 04 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 05 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:08