StoryEditor

Amazon k nám nepríde. Dohoda v Brne je na spadnutie

25.02.2014, 17:13
Developer, ktorý má stavbu v Česku realizovať, ustúpil požiadavkam Brna. Definitívne rozhodnutie môže padnúť už zajtra.

Slovensko dostalo zlú správu. Sklad Amazonu zrejme u nás nepostavia. Developer, ktorý mal stavbu zastrešiť totiž ustúpil požiadavkam zo strany Brna. Rozhodovať teraz bude mestské zastupiteľstvo, ktorého stretnutie je naplánované na zajtra.

Americká internetová spoločnosť Amazon je teraz asi najbližšie tomu, aby v Brne mohla postaviť po stredočeskej Dobrovízi druhé české distribučné centrum. Na stredajšiu druhú hodinu popoludní je totiž zvolané mimoriadne zasadnutie mestskej rady, na ktorom sa má preberať práve dodatok k zmluve, ktorý by developerovi CTP umožnil v priemyselnej zóne Černovické terasy pre Amazon postaviť svoje obrie centrum.

To má so sebou priniesť až 2000 stálych pracovných miest. Na druhej strane sa ale obyvatelia južných častí Brna obávajú, že by ich bydliská neúmerne zaťažila doprava. Pomôcť by ale mal diaľničný zjazd, za ktorého postavenie sa už zaručila vláda aj Riaditeľstvo ciest a diaľnic.

Práve podmienky, za akých má byť diaľničný zjazd postavený, boli dôvodom, prečo brnenské zastupiteľstvo pred dvoma týždňami centrum Amazonu odmietlo.

V stredu sa má úprava na zasadnutí mesta znovu preberať. Ústupky zo strany developera a nový kompromis potvrdil pre IHNED.cz brnenský viceprimátor pre majetok Oliver Pospíšil (ČSSD) aj zástupca developerskej CTP Tomáš Budař.

"Ak by dodatky schválili, bude to musieť ešte potvrdiť mestské zastupiteľstvo 18. marca. My aj investor už ale budeme výrok rady brať ako jasný pozitívny signál a investície sa môže začať pripravovať," opísal súčasný stav, ktorý je zatiaľ asi najbližšie definitívnej dohode, Pospíšil.

Ešte pred dvoma týždňami pritom práve na týchto dodatkoch, ktoré označil na zasadnutí zastupiteľstva konateľ CTP Remon Vos za neakceptovateľné, rokovania skrachovali a on sám sa nechal počuť, že je to definitívny koniec. O investíciu sa hneď začali nahlas hlásiť ďalšie lokality. Do užšieho výberu kandidátov sa pritom dostali aj Malacky.

Výkup pozemkov pre diaľničný zjazd tak zaistí CTP. "Je to zlom, vyhýbali sme sa tomu ako čert krížu," priznal teraz regionálny šéf CTP Budař. Šéf CTP Remon Vos potom potvrdil, že firma vedie s mestom rokovania od minulého týždňa. "My sme tí, ktorí na seba berú to riziko. Veríme, že to zvládneme," dodal Budař s tým, že verí v pozitívny výsledok stredajšieho hlasovania.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2006-02-06 13:05:00 - Feat.: 0 - Title: NHL: Gáborík kapitánom Minnesoty zatiaľ nebude
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 03 - Modified: 2024-03-12 15:30:09 - Feat.: - Title: Česko je míľovými krokmi pred nami. Brno má prvú gynekológiu pre transrodové osoby, žiadostí o zmenu pohlavia je čoraz viac 04 - Modified: 2024-02-09 11:30:00 - Feat.: - Title: Na gymnáziu v Brne vyčíňa záchodový fantóm. Rozmazáva po toaletách výkaly, výtvory prezentuje ako umenie 05 - Modified: 2024-01-30 14:58:52 - Feat.: - Title: Na deň otvorených dverí univerzity v Brne prišiel muž s nabitou zbraňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:58