StoryEditor

Hľadáte prácu? Pri týchto profesiách máte najväčšiu šancu

02.04.2015, 13:35
Autor:
redred

Hľadáte prácu? Najvyššiu šancu získať ju máte, ak ste kuchár, vodič, čašník, obchodný zástupca, obrábač kovov alebo strážnik. Potvrdzujú to údaje pracovného portálu ISTP.sk. Od dnešného dňa s ním spúšťame spoluprácu, ktorá čitateľom umožní bezplatné hľadanie a zamestnávateľom bezplatné zadávanie ponúk.

Strojárstvo a obchod vedú

Z inzerovaných pracovných ponúk vyplynulo, že zamestnávatelia hľadajú zamestnancov najmä pre pracovné oblasti strojárstvo (vrátane výroby motorových vozidiel); obchod, marketing a reklama; gastronómia; manažment, podnikové financie, účtovníctvo, kontrola a štatistika a bankovníctvo, poisťovníctvo, finančné služby a reality.       

Pre ilustráciu - na ISTP.sk bolo začiatkom marca približne 8 000 inzerátov pracovných ponúk, z toho okolo 1 100 inzerátov bolo evidovaných pre pracovnú oblasť strojárstvo.           

Najviac práce je v Bratislave a Žiline

Platí, že ponuka práce je v slovenských regiónoch rozložená nerovnomerne. Zamestnávatelia ponúkajú voľné pracovné miesta s miestom výkonu práce predovšetkým v okresoch Bratislava, Žilina, Nitra, Košice, Poprad a Banská Bystrica.          
Hľadajú pritom najmä uchádzačov so stredným odborným alebo úplným stredným odborným vzdelaním, ktorí nemusia mať predchádzajúcu odbornú prax alebo vyžadujú predovšetkým jednoročnú a dvojročnú prax.   

Treba byť samostatný, komunikatívny a vedieť angličtinu

Platí tiež: ak sa chcete uplatniť, hovorte cudzím jazykom. V rámci požiadaviek na cudziu reč dominujú angličtina a nemčina a zamestnávatelia vyžadujú od svojich budúcich zamestnancov hlavne počítačové zručnosti balíčka MS Office (Word, Excel, Outlook, PowerPoint).

V rámci požiadaviek na všeobecné spôsobilosti prevláda podľa údajov z ISTP.sk samostatnosť, komunikácia (jednanie s ľuďmi) a manuálna zručnosť, pri osobnostných predpokladoch sú to spoľahlivosť, komunikatívnosť a precíznosť (presnosť). Najviac požadovanými certifikátmi sú preukaz odbornej spôsobilosti pre osoby poverené výkonom fyzickej ochrany a pátrania, zdravotný (potravinársky) preukaz a zváračský preukaz.        

Čo preferujú uchádzači o prácu?

Používatelia registrovaní v systéme ISTP by chceli pracovať ako všeobecný administratívny pracovník; predavač textilu, obuvi a koženej galantérie a upratovačka. Z pracovných oblastí preferujú obchod, marketing a reklamu; bankovníctvo, poisťovníctvo, finančné služby a reality; štátnu správu. Pracovať by chceli hlavne v Bratislave, Košiciach alebo Nitre.  

O ISTP.sk

Na ISTP.sk je aktuálne registrovaných necelých 180 000 aktívnych používateľov. Z toho viac ako 51 000 uchádzačov o prácu sprístupnilo svoj osobný profil zamestnávateľom.          

V systéme ISTP je registrovaných viac ako 10 000 zamestnávateľov, z toho 2 000 aktuálne inzeruje minimálne jedno voľné pracovné miesto. Počet inzerátov, ktoré zamestnávatelia nahlásili priamo cez ISTP, presahuje hranicu 4 100. Ďalších približne 1 700 inzerátov pracovných ponúk sa zobrazuje v ISTP zo zdrojov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, kde majú zamestnávatelia stále možnosť využiť pôvodný systém inzercie prostredníctvom tlačenej nahlášky. Celkovo ide o viac ako 21 000 voľných pracovných miest.

01 - Modified: 2007-05-01 10:36:15 - Feat.: 0 - Title: Nemecký tréner prirovnal zápas proti SR k dvojtaktu na F1
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:06