StoryEditor

Tymošenkovú potápa to, že vo vláde mala oligarchov

24.02.2014, 23:00
Rozhovor. Budúcnosť Ukrajiny. Bývalá pravá ruka expremiérky v jej strane Vlasť Taras Pastušenko pre HN:

S Juliou Tymošenkovou ste dlhé roky spolupracovali a veľmi dobre ju poznáte. Má po návrate z väzenia šancu, že sa stane po odchode Viktora Janukovyča novým ukrajinským lídrom?

Mám pochybnosti o tom, či sú jej šance reálne. Na jednej strane sme mohli vidieť ľudí, ktorí ju cez víkend vítali na Majdane po prepustení z väzenia. Áno, boli šťastní, že Julia je na slobode. Ale, myslím si, že práve títo ľudia na Majdane si ju nepredstavujú ako novú líderku Ukrajiny.

Kde vidíte najväčší problém, ktorý by ju mohol o návrat k moci pripraviť?

Tie najvážnejšie dôvody sú prinajmenšom dva. Prvý je ten, že dvakrát bola premiérka. Väčšina ľudí si ju pamätá práve z tohto obdobia. Ale demonštranti na Majdane chcú v politike úplne nové tváre. Neviedli protesty pre to, aby vrátili k moci staré mená. Druhý dôvod je ešte vážnejší. Keď stála na čele vlády, v jej tíme bolo niekoľko oligarchov, ktorí neskôr opustili jej stranu Vlasť a odišli do Janukovyčovej Strany regiónov. Práve to je príčina, prečo jej už ľudia majú problém veriť.

Tymošenková bude v májových prezidentských voľbách kandidovať proti Vitalijovi Kličkovi. Zvedú finálový súboj o moc práve oni dvaja?

Nebude tam len Kličko. Samozrejme, je to pre Tymošenkovú silný protivník, ale podľa môjho názoru tým hlavným bude Petro Porošenko (bývalý minister a silný muž ukrajinskej politiky).

Kličko a Tymošenková doteraz vystupovali ako spojenci. Nehrozí, že sa pohádajú, ako sa to v minulosti stalo Tymošenkovej v prípade Viktora Juščenka?

Predtým boli priatelia a teraz budú pracovať na vytvorení novej koalície. Sú teda politickí partneri. Ale ako budú vyzerať ich vzťahy, keď prídu prezidentské voľby a najmä predvolebná kampaň, tak to je naozaj otázne.

Takže môže sa opakovať scenár z čias oranžovej revolúcie, keď po zvrhnutí Janukovyča sa opoziční lídri pohádali a umožnili návrat starému režimu?

Samozrejme, takéto riziko tu môže byť. Aj preto už ľudia žiadnym politikom neveria. Na Majdane chcú zostať, až kým sa neskončia prezidentské voľby.

01 - Modified: 2006-02-04 15:37:00 - Feat.: 0 - Title: Ak Kukan nepredloží vláde zmluvu o výhrade svedomia, KDH odchádza z koalície
01 - Modified: 2024-05-25 21:24:10 - Feat.: - Title: Krajiny G7 by mohli Ukrajine dať pôžičku krytú ruskými aktívami 02 - Modified: 2024-05-25 19:04:20 - Feat.: - Title: Zelenskyj​ označil Putinove výroky za nudné. To on je nelegitímny prezident, hovorí 03 - Modified: 2024-05-25 16:22:43 - Feat.: - Title: Ficov stav sa zlepšuje, parlament prijal uznesenie o zmierení, ale vlastne nikto nevie, ako má vyzerať 04 - Modified: 2024-05-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Kremeľ mal "mierovú zmluvu" už pred vojnou, opisuje diplomat: Lačnú a ponižujúcu 05 - Modified: 2024-05-24 16:00:00 - Feat.: - Title: Budeme zostreľovať ruské rakety, zvažuje Poľsko. Moskva hrozí Britom možnou odvetou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 12:21