StoryEditor

Tatry majú zlatý týždeň. Aj napriek blatu

29.12.2013, 23:00
Reportáž V počasí s desaťstupňovými teplotami zachraňuje lyžiarske strediská umelý sneh.

„Zažívame nájazdy kupujúcich ako každý zlatý týždeň. Chýbajúci sneh nič nemení. Hory sú plné ľudí.“ Takto opisuje situáciu týchto dní vo Vysokých Tatrách Viera Balážiková, zástupkyňa vedúcej supermarketu Sintra v Tatranskej Lomnici.

Plné veľhory

Práve tzv. zlatý týždeň, teda sedem dní medzi Vianocami a Novým rokom, je pre tatranských obchodníkov najlepším obdobím v roka. Naše veľhory sú plné aj napriek tomu, že v Tatrách vládnu desaťstupňové teploty a na niektorých miestach sa do zjazdoviek agresívne zahryzlo blato.

Lyžiarskym strediskám totiž pomáhajú nedávne miliónové investície do umelého zasnežovania. „Samozrejme, lyžuje sa horšie. To, že na Slovensku je mnoho iných stredísk kvôli teplému počasiu zatvorených, však volá ľudí práve do Tatier,“ tvrdí Popradčan Matej Janeček, ktorý si prišiel zalyžovať do strediska v Tatranskej Lomnici.

O záujme lyžiarov tu svedčí aj skutočnosť, že na parkovisku je veľký problém nájsť voľné miesto. Rady pred pokladnicami sa tvoria prakticky bez prestávky. „Aj som rozmýšľal, či sa mám v takom počasí vybrať na lyže, ale váhal som hádam len sekundu,“ dodáva Janeček.

Umelý sneh zachraňuje aj tatranské hotely, ktoré sú obsadené v priemere na 90 percent. „O úbytku oproti minulému roku či nejakých stornách nemôžeme hovoriť. Vianoce a Nový rok sú o rodinnej dovolenke a oddychu. Ľudia si užívajú prechádzky a slnko. Lyžovačka je stále možná, má len trochu inú príchuť,“ pripomína šéfka turistického Združenia Vysoké Tatry Bibiána Dzurillová.

Problémom je vietor

Jediným biznisom, ktorý do určitej miery stráca, sú zjazdovky. „Mali sme niekoľko veterných dní, vtedy na svah naozaj prišlo menej ľudí. Dnes sa vyčasilo a ako vidíte, už sa tu nedá pohnúť,“ hovorí Matej Kováč z Košíc, ktorý do Tatier v tomto období chodieva pravidelne.

Lyžiarov neodradil ani topiaci sa umelý sneh. „Samozrejme, nie je to najlepšia lyžovačka na svete. Do Tatier sme však prišli najmä za silvestrovskou zábavou,“ hovorí Peter Kováč z Martina. Jeho priateľka Jana Molnárová, ktorá sa v Tatrách len učí lyžovať, dodáva, že sa ešte chystajú do Álp.

Anton Ivanščenko z Ukrajiny zase do Tatier prišiel vyslovene za snehom. „Samozrejme, človek nemôže byť nadšený, prišiel som snoubordovať. Je to však počasie, človek ho nijako neovplyvní,“ vysvetľuje.

Skialpinista z Martina Miro Murček sa na nedostatok zasnežených priestorov nesťažuje. „Na Sedle vo výškach som si našiel plochy plné snehu. Tam hore sú krásne dni aj teraz,“ povedal.

Zasnežiť sa nedarí horné úseky

Hlavný hráč v Tatrách, spoločnosť Tatry mountain resorts, potvrdzuje záujem ľudí o lyžovanie v strediskách aj napriek teplému počasiu. „Po sviatkoch a v čase prázdnin sa mnohí vyberú za oddychom do hôr,“ pripomína hovorkyňa firmy Zuzana Fabiánová. Lyžovať sa podľa nej nedá len na niekoľkých úsekoch. Na zjazdovkách vo Vysokých a v Nízkych Tatrách sú podmienky niekde dobré, veľmi dobré, na niektorých zase obmedzené až nevyhovujúce. „Horné úseky na Chopku, na Solisku alebo na Skalnatom plese sa nám nedarilo kvôli plusovým teplotám zasnežovať, či už pre silný vietor počas sviatkov alebo pre teplé počasie. Naopak, v nižších polohách sa lyžuje v Tatranskej Lomnici na siedmich zjazdovkách. Na Štrbskom Plese sú v prevádzke tri, v Starom Smokovci Jakubkova Lúka dve a na Chopku je 18 zjazdoviek s dobrými až veľmi dobrými podmienkami,“ dodala Fabiánová.(toti)

01 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 04 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:55