StoryEditor

Partner MiddleCap pre HN: V Berlíne nám padlo päť projektov. Dôležitý je však prvý krok

29.07.2021, 11:00
Externý hráč spravidla nemá žiadne lokálne referencie a reputáciu. Hrozí tak, že predávajúci vyberie pre projekt radšej etablovanú firmu s menším rizikom, aj keď menej výhodne, hovorí v rozhovore pre HN partner realitnej divízie MiddleCap Tomáš Jurdák.

Podarilo sa vám vstúpiť na nemecký trh, rovno do Berlína. Prečo je pre vás táto lokalita zaujímavá?

Našou dlhodobou stratégiou je MiddleCap dostať na úroveň stredne veľkého európskeho developera s rovnomerne rozloženým portfóliom v západnej, strednej a vo východnej Európe.

Ak hovoríme o západnom trhu, najstrategickejšie lokality sú Londýn, Berlín, Paríž a Amsterdam. Dôvodom je fakt, že investičný produkt, ktorý hľadajú investičné firmy, je v týchto krajinách a metropolách veľmi podobný. V Londýne už pôsobíme, preto bolo logickým krokom vstup do Berlína.

Aká bola výška investície do pozemkov v Berlíne?

Investícia do pozemkov bola na úrovni 30 miliónov eur.

Ste s touto cenou spokojní?

Proces doručenia budovy zahŕňa počas štyroch či piatich rokov niekoľko rizík. Cena projektov sa preto odvíja od toho, koľko rizík už bolo prekonaných. To bol silný faktor, prečo výška našej investície bola relatívne nízka. Ak by už naše projekty mali povolenia, tak by táto cena bola o viac ako tretinu vyššia. Tým, že sme sa na seba rozhodli zobrať povoľovacie riziko, bola nižšia. Samotný povoľovací proces je v Berlíne náročný aj preto, že development je často zbraňou politikov v boji o voliča.

MiddleCap

Aká bude výška investície a kedy by mala byť hotová?

Jeden z najdôležitejších faktorov pri rozhodovaní sa o projekte je termín doručenia. Veľkú časť totiž tvoria finančné náklady na povoľovací proces a následne samotnú výstavbu. Je teda obrovským rozdielom, či projekt doručíme o dva roky alebo dvadsať. To je častým problémom aj v prípade Slovenska.

Finančné náklady sa v mnohých prípadoch na celkovej cene podieľajú aj polovicou, a potom sa čudujeme, že jeden ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-30 08:55:09 - Feat.: - Title: Firma známeho slovenského podnikateľa kúpila miliónové pozemky v Berlíne. A ide tam stavať 02 - Modified: 2020-12-18 09:07:19 - Feat.: - Title: Middlecap dokončuje projekt v centre Londýna. Budovu bude riadiť smart aplikácia 03 - Modified: 2020-10-19 16:04:40 - Feat.: - Title: Výbohova firma expanduje do luxusného oblečenia. Získala podiel v značke, ktorú nosia celebrity 04 - Modified: 2020-07-28 12:52:34 - Feat.: - Title: Vstup do budovy ako na letisku. Koronavírus zásadne zmení život v kanceláriách 05 - Modified: 2019-11-05 10:39:29 - Feat.: - Title: Výboh nakupuje britské optiky. Posilňuje pozíciu lídra na trhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:10