StoryEditor

O čo ide tajomnému Klubu 500?

08.11.2004, 23:00
Klub 500, podľa jeho vlastných slov združenie vlastníkov veľkých podnikov nad 500 zamestnancov, vyhlásil, že trojica energetických zákonov schválená Národnou radou SR 26. októbra, obsahuje závažné nedostatky, ktoré sa tam dostali napriek pripomienkam podnikateľov.

Klub 500, podľa jeho vlastných slov združenie vlastníkov veľkých podnikov nad 500 zamestnancov, vyhlásil, že trojica energetických zákonov schválená Národnou radou SR 26. októbra, obsahuje závažné nedostatky, ktoré sa tam dostali napriek pripomienkam podnikateľov. Myslí tým zrejme tú neurčitú časť priemyslu, ktorú sa snaží zastupovať. Presnejšiemu vymedzeniu svojich členov sa totiž dôsledne vyhýba. Tieto informácie chýbajú aj na jeho webovej stránke. Iba na základe vystúpení predstaviteľov, ako sú predseda Vladimír Soták a výkonný riaditeľ Tibor Gregor, sa dá usudzovať, že ide o Železiarne Podbrezová, Duslo Šaľa a NCHZ Nováky. Ostatní členovia zostávajú v anonymite. Vo svojom stanovisku k zákonom, Klub 500 de facto označil ministerstvo hospodárstva v postavení predkladateľa energetických zákonov, a následne aj vládu a parlament, za verejných nepriateľov číslo jeden. Dovolili si totiž navrhnúť, či schválili také znenie novely regulačného zákona, ktorý ponechal Úradu pre reguláciu sieťových odvetví -- hlavnému terču útokov Klubu 500, nezávislosť. Webová stránka udáva za roky 2000 a 2001 podiel členov Klubu 500 na rozličných ukazovateľoch priemyselnej výroby v rozmedzí 5 až 10 percent. Rok 2003 chýba a údaje zo súčasnosti tiež. Ak by sme s istou dávkou veľkorysosti akceptovali podiel podnikov združených v Klube 500 na úrovni 10 percent, potom prečo zvyšných 90 percent podnikov v priemysle ÚRSO nenapáda? Je Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, Republiková únia zamestnávateľov či Združenie podnikateľov Slovenska, ktoré združujú oveľa viac podnikov ako Klub 500, popri ňom zanedbateľnými organizáciami? Je Slovenská obchodná a priemyselná komora, ktorej členmi sú všetci veľkí priemyselní odberatelia energií, marginálnou organizáciou bez mandátu svojich členov?
Klub 500 sa nerozpakuje stotožňovať svoje záujmy so záujmami všetkých podnikateľov a občanov Slovenska. V období schvaľovania energetických zákonov Klub 500 na svojej webovej stránke a v médiách prezentoval aj takéto výroky: "Komu má slúžiť takáto energetická legislatíva? Arogantnosť prípravy zákonov a arogancia moci sa prejavujú v neochote pripraviť a prijať transparentnú legislatívu zohľadňujúcu vecné argumenty." Dokonca sa tu tvrdí, že v prípade občanov nastáva ich vedomé poškodzovanie s dosahom na životnú úroveň.
Fakt, že počas tvorby energetických zákonov Klub 500 všemožne loboval za oklieštenie právomocí ÚRSO a vyjadrenia po ich prijatí parlamentom, svedčia o tom, že mu nejde o nič iné, ako o vlastné záujmy, napriek tomu, že sa skrýva za všetkých odberateľov energií vrátane občanov. Chce presadiť také ceny energií, ktoré by vyhovovali jeho členom na úkor ostatných článkov energetického reťazca. Je zbytočné rozoberať všetky námietky klubu proti ÚRSO. Ako šidlo z vreca z nich trčí snaha zmeniť nezávislú ekonomickú reguláciu, ako ju robí úrad, na reguláciu založenú na politických a lobistických rokovaniach tak, ako sa to praktizovalo pred vznikom úradu. ÚRSO má ťažkú úlohu nastoliť rovnováhu medzi záujmami dodávateľov a odberateľov energií tak, aby sa zabezpečila kvalita a bezpečnosť ich dodávok a pritom sa zohľadnili sociálne dosahy na široké vrstvy obyvateľstva. Ak by úrad vyhovel jednej skupine podnikateľov, poškodil by druhú. Potom by ceny zasa neboli spravodlivé a deficit financií na jednej či na druhej strane by v konečnom dôsledku padol na plecia občanov. Náš úrad má svedomie čisté.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 04:57