V západoeurópskych krajinách, ako sú Rakúsko, Nemecko či Francúzsko, dosahuje podiel domácej produkcie približne 80 percent. U nás je to sotva polovica. Výnimku netvorí ani segment bravčoviny, v ktorom sme sebestační iba na 36 percent.
Napriek tomu, že ide o najobľúbenejší druh mäsa a jeho spotreba každý rok stúpa, tunajší producenti nie sú schopní naplniť požiadavky spotrebiteľov. Nie div – naši farmári chovajú iba 32-tisíc prasníc, zatiaľ čo na dosiahnutie nezávislosti by bol potrebný približne trojnásobok.
Na nápravu nelichotivého stavu existujú dve možnosti. Prvou je, že zachováme status quo a budeme sa spoliehať na pomoc zo zahraničia. To znamená, že aj naďalej budeme ročne dovážať okolo 185-tisíc ton z cudziny.
Toto riešenie však Slovákom nevyhovuje. Z prieskumu agentúry Nielsen totiž vyplýva, že až 91 percent zákazníkov uprednostňuje lokálne produkty.
Zostáva teda už len jedna alternatíva – podpora domácich výrobcov. Tú je možné realizovať napríklad výstavbou nových fariem alebo r...
Zostáva vám 85% na dočítanie.