Trend čerstvých potravín vypestovaných na blízkej farme dorazil aj na Slovensko. Prejavil sa vo forme takzvaného „debničkovania“, keď špecializované firmy nadšencov pripravia sumár objednaných pokrmov pre klientov, ktorí si radi pochutnajú na čerstvých a poctivo vypestovaných potravinách od malého lokálneho farmára – nezriedka ide o jednotlivcov alebo manželov, ktorí sa rozhodli opustiť civilné povolania, odsťahovať sa na majer a žiť po vzore starých otcov.
„Debničkové“ firmy sprostredkúvajú kvalitné potraviny od malých hospodárov v okolí. Hoci ide o návrat ku koreňom, funguje to veľmi moderne: sadnete si za počítač a naklikáte zoznam produktov, o ktoré máte záujem. Podobne, ako si „do košíka“ nakupujete v elektronických obchodoch. A potom už len čakáte, kým vám domov príde debnička, prípadne si ju prídete vyzdvihnúť na výdajné miesto. Ide o ďalší z článkov fenoménu komunitného hospodárstva, združujúceho lokálnych hospodárov ponúkajúcich alternatívu k uniformovanej produkcii supermarketov.
Frou-frou v Trnave
Jedného z prvých priekopníkov debničkových firiem, spoločnosť Frou-frou, založili v Trnave v roku 2012 tri mladé ženy. Inšpiráciou im boli české farmárske trhy a pestovatelia, ktorí svoje produkty neradi „pošpinili“ chémiou. V priestoroch bývalého trnavského cukrovaru si prenajali pivnicu, kde balia debničky s čerstvými potravinami.
Priestory nám dnes predstavuje nová majiteľka firmy Daniela Prosmanová. Pôvodné zakladateľky sa rozhodli zo študijných a rodinných dôvodov firmu opustiť a predať. „Dlhšie som sa po tom obzerala, ale vedela som, že v Trnave b...
Zostáva vám 85% na dočítanie.