TASR
StoryEditor

Valónsky premiér vystavil dohode CETA stopku. Do piatka ju nepodpíše

19.10.2016, 13:33
Autor:
TASRTASR
Termín je pritom kľúčový, pretože ak Únia do piatka dohodu neodobrí, jej podpis nebude možný.

Valónsko nedá do piatka súhlas s podpisom dohody o voľnom obchode s Kanadou (CETA), uviedol dnes valónsky regionálny premiér Paul Magnette vo vysielaní belgickej rozhlasovej stanice RTBF. Ak Magnette svoje slovo dodrží, osud dohody CETA je zrejme spečatený.

V utorok v Luxemburgu slovenský minister hospodárstva Peter Žiga aj eurokomisárka Cecilia Malmströmová potvrdili, že Únia musí dohodu odobriť do piatka, inak jej podpis nebude možný. "Som si vedomý, že nesúhlas Valónska bude mať politické následky," konštatoval valónsky premiér. Hoci v uplynulých dňoch rokovania priniesli pokrok, podľa Magnetta to nestačí.

Kanaďania ako priatelia 

Magnette odmietol obvinenia, že vyvoláva konfrontáciu s Kanadou. Kanaďanov označil za priateľov, čo však podľa neho neznamená, že "treba všetko, čo si zmyslia rovno prijať." "Valónsko svoje pripomienky k dohode CETA nahlásilo eurokomisárke pre obchod Cecilii Malmströmovej už pred rokom, ale Európska komisia sa nimi začala zaoberať až 4. októbra," uviedol Magnette.

Podľa valónskeho premiéra je jediným riešením opäť otvoriť rokovania o dohode CETA. Analýza dohody, ktorá "výrazne ovplyvní životy miliónov ľudí na roky dopredu", by podľa neho trvala niekoľko týždňov.

Neprijateľný mechanizmus 

Za hlavný dôvod nesúhlasu s podpisom zmluvy Magnette označil mechanizmus medzinárodnej arbitráže, ktorý považuje za neprijateľný. Valónsku tiež prekáža, že Kanada môže v oblasti poľnohospodárstva jednostranne obmedziť dovoz tovarov z Únie. Rovnakú možnosť žiada pre EÚ.

V prípade, že by Belgicko podpísalo dohodu napriek nesúhlasu Valónska, ako to navrhol flámsky politik Karel De Gucht, valónsky premiér je pripravený podniknúť právne kroky. Belgický premiér Charles Michel v utorok vyhlásil, že podpis dohody bez valónskeho súhlasu nie je možný.

Premiér zrejme nepríde

Dohoda CETA bude v piatok jedným z hlavných bodov summitu lídrov EÚ v Bruseli. Kanadský premiér Justin Trudeau aj viacero európskych politikov vrátane ministra Žigu konštatovali, že krach CETA by poškodil obraz EÚ ako obchodného partnera vo svete.

Ak do piatka Únia podpis dohody neodobrí, zruší sa summit EÚ-Kanada naplánovaný na 27. októbra a kanadská delegácia na čele s premiérom Trudeauom do Bruselu nepriletí.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 03 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:37