lyžovanieTASR
StoryEditor

Po rokoch sľubný začiatok. Strediská spustili lyžovačku

11.12.2016, 23:00
Počasie umožnilo, že sa už na Slovensku lyžuje. Oproti vlaňajšku ide o výrazný posun.

Nízke teploty a výdatné sneženie. Ideálne podmienky pre lyžiarske strediská, ktoré už otvárajú novú sezónu. „Takýto dobrý začiatok zimy sme nezažili už päť rokov, počas ktorých sme nedokázali odštartovať sezónu pred Vianocami. V tejto sezóne si sľubujeme oveľa väčšiu návštevnosť. Vianočné obdobie tvorí tretinu našich ziskov,“ uviedol manažér Ski Telgárt Andrej Šramko. Zimná sezóna sa rozbieha omnoho lepšie ako v minulých rokoch, keď bol začiatok sezóny skúpy na lyžiarske počasie. Prevádzkovatelia stredísk preto veria, že táto zima bude úspešnejšia. „V minulom týždni sme evidovali dvanásť otvorených lyžiarskych stredísk a cez víkend pribudlo ďalších osem, čo svedčí o výraznom zlepšení oproti minulej sezóne. V minulom roku bolo až do Vianoc otvorených iba šesť lyžiarskych stredísk a ostatné otvárali až po Novom roku,“ hovorí Ľubica Styková, manažérka spoločnosti Sitour, ktorá prevádzkuje snehové správy Holiday Info.

Lyžovačka od začiatku decembra
Lyžiarske stredisko Park Snow Donovaly otvorilo svoje brány pre lyžiarov tretieho decembra. Na svahoch bolo viac ako tisícpäťsto návštevníkov. „Začiatok je oveľa lepší ako v minulej sezóne. Po troch nevydarených zimách by sa patrilo, aby prišla aj jedna vydarená. Veríme, že to bude práve táto,“ tvrdí marketingový manažér Park Snow Donovaly Miroslav Dobrota.

V rovnaký dátum sa začalo lyžovať aj v Jasnej, kde na zjazdovkách čaká lyžiarov tridsať až päťdesiat centimetrov snehu. Počas tohto víkendu bolo pre návštevníkov otvorených devätnásť kilometrov zjazdoviek po oboch stranách Chopku. V Tatrách boli otvorené zjazdovky na Štrbskom Plese, kde na návštevníkov čakali viac ako štyri kilometre zjazdoviek s polmetrovou snehovou pokrývkou, i v Tatranskej Lomnici, kde sezónu práve odštartovali. „V Tatranskej Lomnici začala od tohto víkendu trvalá zimná prevádzka lanoviek. Sezóna sa bude niesť v duchu 75. výročia visutej lanovej dráhy na Lomnický štít,“ konštatuje PR manažérka Tatry mountain resorts Zuzana Fabiánová. V Lomnickom sedle monitorovali situáciu ratraky. Podľa náčelníka lanovej dráhy Juraja Jančíka je aktuálne na zjazdovkách šesťdesiat centimetrov snehu: „Základ zjazdovky je veľmi dobrý, otvorenie Lomnického sedla je priamo závislé na prírodnom snehu. Robíme všetko preto, aby sem lyžiari mohli prísť už v období Vianoc.“

Cena rozhoduje
Väčšina stredísk vzhľadom na nevydarené predchádzajúce sezóny investovala predovšetkým do snežných diel. V strediskách Jasná, Oravská Lesná a Telgárt investovali do nových lanoviek a vlekov. Martinské hole sa sústredili na problém, ktorý lyžiarom prekáža zrejme najviac, a to je čakanie na lanovku. „Najzásadnejšou zmenou v našom stredisku je výmena turniketového systému za nový. Nový systém má silnejšie antény, čiže lyžiari už nebudú musieť pri prechode turniketom vyberať skipas z bundy. Systém má niekoľko modulov pripojených priamo na internet, ako je napríklad sledovanie počtu najazdených kilometrov či aktivácia skipasu cez mobil,“ uvádza riaditeľ Winter Parku Martinky Juraj Balucha.

Mnohí lyžiari pri vyberaní lyžiarskeho strediska hľadia aj na ekonomické ukazovatele, predovšetkým na cenu skipasu. „Niektoré strediská zdražovali. V priemere od päťdesiatich centov až do jedného eura. Sú to najmä strediská, ktoré zainvestovali do nového vybavenia,“ vysvetľuje Styková. Strediská Telgárt, Martinky, Donovaly i Plejsy ceny oproti minulému roku nezvýšili. Napríklad na Skalke si zalyžujete počas hlavnej sezóny za 23 eur, v Tatranskej Lomnici zaplatíte pri pokladni za jednu dospelú osobu 35 eur a v Jasnej si priplatíte o štyri eurá viac.

01 - Modified: 2022-03-20 11:15:42 - Feat.: - Title: Vlhová sa dostala na stupne víťazov. Sezónu ukončila tretím miestom 02 - Modified: 2022-03-17 09:05:57 - Feat.: - Title: Vlhová neobháji veľký glóbus. V super-G skončila až sedemnásta 03 - Modified: 2022-03-16 10:59:13 - Feat.: - Title: Vlhovej šance na celkový triumf vo Svetovom pohári sa znížili, Shiffrinová vyhrala zjazd 04 - Modified: 2022-03-11 17:45:45 - Feat.: - Title: Vlhová zvíťazila v obrovskom slalome v Are. Znížila manko na Shiffrinovú 05 - Modified: 2022-02-13 09:49:59 - Feat.: - Title: Petra Vlhová vysvetlila svoj nečakaný koniec na olympiáde: Už nemám silu bojovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:32