danko ic vlakyTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Stretnutie lídrov

18.12.2016, 23:00
EÚ V KOCKE

Neformálny samit predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie sa konal 6. až 7. októbra v Bratislave s podtitulom Spoznajme sa lepšie. Stretnutie inicioval líder slovenského parlamentu Andrej Danko, pretože cítil potrebu intenzívnejšej diskusie medzi predsedami. Tí sa v rámci rokovaní stretávajú iba raz za rok, čo je podľa neho veľmi málo. Predsedníctvo po nás v januári preberá Malta a predseda ich parlamentu Angelo Farrugia avizoval, že chce v tejto tradícii pokračovať. Hlavnou otázkou neformálneho rokovania bolo ohrozenie jednoty Európy a približovanie sa Únie jej občanom. Šéfovia zákonodarných zborov nevynechali ani brexit – nielen jeho dosahy, ale výzvy, ktoré čakajú jednotlivé štáty v tejto súvislosti. Farrugia sa vyjadril, že Európska únia nesmie donekonečna plakať nad odchodom Británie a musí sa pohnúť ďalej.

Zástupcovia národných parlamentov hľadali aj odpoveď na otázku, kde sú hranice národnej politiky a kde európskej. V tejto súvislosti riešili zlepšenie postupov Únie a rokovacie poriadky národných parlamentov. Danko považuje za najsilnejší výrok stretnutia vyjadrenie Martina Schulza, predsedu Európskeho parlamentu. Ten povedal, že je veľmi dôležité uvedomiť si, že vzniku Európskej únie predchádzali boje a diskusia. „Je veľkým šťastím, že naše generácie také problémy už nemajú. Musíme preto urobiť všetko, aby sme sa nevrátili do histórie. Musíme viesť dialóg,“ apeloval. Ministri teda rozoberali jednotu EÚ, jej možné ohrozenia, stmeľovanie štátov či nové formy spolupráce. Na stretnutí tiež rozoberal predseda maltského parlamentu priority ich predsedníctva v Rade EÚ. V prvom rade sa budú snažiť dostať Úniu bližšie k ľuďom, Farrugia totiž sám priznal, že tu existuje určitá bruselská bublina.

Stretnutie predchádzalo konferencii európskych parlamentov, ktoré sa uskutoční v apríli a bude ju organizovať Bratislava. Danko sa na tlačovej konferencii po stretnutí vyjadril, že by z aprílovej konferencie mala vzísť deklarácia spoločného postupu národných parlamentov.

01 - Modified: 2017-01-03 19:40:20 - Feat.: - Title: Lajčákov rezort neposkytol informácie o podozrivých zákazkách, pretože Transparency zahlcuje úradníkov 02 - Modified: 2016-12-31 15:00:23 - Feat.: - Title: Danko: Ak sa Veľkej Británii oplatí vystúpiť, bude to koniec Európskej únie 03 - Modified: 2017-01-02 08:54:35 - Feat.: - Title: Bruselské predsedníctvo po nás preberá Malta 04 - Modified: 2017-01-02 08:56:24 - Feat.: - Title: Čo čaká Európsku úniu v budúcom roku 05 - Modified: 2017-01-02 09:01:08 - Feat.: - Title: Ďalšie kroky po našom predsedníctve v EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:43