Minister financií Peter KažimírTASR/D. Veselský
StoryEditor

Kažimír: Prípad Bašternák je veľmi škaredý príklad toho, ako sa mohlo kradnúť na daniach

04.01.2017, 18:19
Podľa Kažimíra je teraz ich povinnosťou dať odpoveď, ako sa prípad vyšetruje, ako koná Finančná správa a aké budú závery.

To, čo voláme prípad Bašternák je veľmi škaredý príklad toho, ako sa mohlo kradnúť na daniach v minulosti, keď neboli prijaté opatrenia, ktorým sme venovali veľmi veľa pozornosti, času a energie," vyhlásil minister financií v rozhovore pre etrend.sk.

Minister financií hovorí, že ho prípad Bašternák trápi.

"Ani nie z pohľadu veľkosti, ale kvôli tomu, že sa stal predmetom politického súboja a záujmu médií. Ide o našu dôveru inšititúcií," dodáva minister.

Povinnosťou je dať odpovede

Podľa Kažimíra je teraz ich povinnosťou dať odpoveď, ako sa prípad vyšetruje, ako koná Finančná správa a aké budú závery.

Kažimír v súvislosti s kauzou okolo kontroverzného podnikateľa, v ktorého byte býva premiér Robert Fico, vymenoval viacero opatrení, ktoré ministerstvo financií vykonalo.

Spomeniem napríklad obmedzenie platieb v hotovosti. Opatrenie bolo kontroverzné, bolo prijímané v očiach verejnosti a opozície ako ďalšia administratívna zátaž, ale malo to svoj účel. Je to súčasť nenápadných ale efektívnych opatrení," skonštatoval pre etrend.sk Kažimír.

Kaliňák ešte zatiaľ neodchádza

Kvôli kauze Bašternák organizovala opozícia celé leto protesty pred luxusným komplexom Bonaparte a odvolávala v parlamente premiéra Fica, ako aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ten aj dnes zopakoval, že z ministerského postu ešte zatiaľ neodchádza. Opozícia žiada, aby odišiel pre daňovú kauzu podnikateľa Ladislava Bašternáka, do ktorej má byť zapletený. Čelí tiež vyšetrovaniu pre kúpu podielu vo firme B. A. Haus od Bašternáka.

Tak už je 4. januára, takže už po Novom roku chvíľu som. Tak zatiaľ ešte áno,“ oznámil Kaliňák, že ministerský post nateraz neopúšťa.

Pozrite si reakciu premiéra Roberta Fica na kauzu Bašternák:

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:19