trump penceReuters
StoryEditor

Trump odstúpil od Transpacifického partnerstva. Chce vyjednávať aj s úniou

23.01.2017, 17:06
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump dnes podpísal exekutívny príkaz o odchode Spojených štátov z Transpacifického partnerstva (TPP). Obchodnú dohodu s 12 tichomorskými krajinami vláda Baracka Obamu uzavrela pred rokom, Kongres dokument ale ešte neratifikoval.

Trump odstúpenie od zmluvy TTP sľuboval už počas svojej volebnej kampane s tým, že ju nahradí bilaterálnymi dohodami. S európskymi partermi mieni vyjednávať aj o Transatlantickej obchodnej a investičnej dohovore (TTIP) medzi Európskou úniou a USA, voči ktorej má výhrady.

Trumpov dnešný krok je skôr formálny, pretože americký Senát TTP neratifikoval. Podľa agentúry AP experti ani neočakávali, že by horná komora Kongresu TTP ratifikovala, pretože medzi Američanmi panuje obava zo straty pracovných miest.

Túto obavu počas volebnej kampane dával silne najavo aj Trump, ktorý dnes odstúpenie od zmluvy doplnil slovami "Veľká vec pre amerických pracujúcich!". Pred voľbami niekoľkokrát opakoval, že má veľké výhrady aj voči severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) a voči členstvu Číny vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Uberajú vraj Američanom pracovné miesta.

Trump dnešným príkazom opúšťa ázijských spojencov USA, zatiaľ čo čínsky vplyv v regióne stúpa, napísala agentúra Reuters. Zmluvu dojednanú Obamom silne podporovali americkí podnikatelia, a podľa bývalého prezidenta mala byť základným hospodárskym pilierom v snahe postaviť sa Číne.

V Japonsku i ďalších štátoch, ktoré k TPP pristúpili, vyvolalo očakávané Trumpovo rozhodnutie obavy, rovnako ako prezidentova požiadavka, aby americkí spojenci v regióne vydávali viac peňazí na vlastnú obranu.

Experti podľa agentúry Reuters očakávajú, že Trump teraz nájde inú cestu, ako amerických spojencov upokojiť. Pôjde zrejme o nové dvojstranné zmluvy, v prvom rade s Japonskom, Taiwanom a Vietnamom, pretože tieto krajiny sú kľúčom k prezidentovej novej ázijskej stratégii, napísala agentúra.

01 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 04 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 05 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:02