Nutella vraj môže potenciálne spôsobovať rakovinu. Týmto vyhlásením zaskočili vedci milióny priaznivcov lieskovoorechovej pochúťky. Prekáža im najmä palmový olej, ktorý Nutella obsahuje.
Spoločnosť Ferrero, výrobca nátierky, preto začal zákazníkov upokojovať, že ich výrobok je úplne bezpečný. Podľa vedcov obsahuje palmový olej obzvlášť vysoké hladiny karcinogénnych látok, ktoré sa produkujú pri teplotách nad 200 stupňov Celzia.
Pri rafinovaní surových olejov podobné látky vznikajú. Škodlivých účinkov by sa mali obávať najmä rodičia malých detí. V Taliansku zašla kauza palmového oleja tak ďaleko, že niektoré obchodné reťazce začali výrobky z palmového oleja sťahovať z regálov.
Napriek odporu časti verejnosti však Ferrero svoj vlajkový výrobok bráni a stojí si za tým, že je neškodný. Ako informoval server The Independent, firma trvá na tom, že olej v pochúťke ponechá.
Vďaka nemu má nátierka textúru, ktorú by bez neho nebolo možné dosiahnuť. „Palmový olej, ktorý Ferrero používa, je bezpečný, pretože pochádza z čerstvo odšťavených plodov a je spracovaný pri obmedzenej teplote,“ uviedol Vincenzo Tapella, hovorca firmy.