Spoločnosť Ferrero, ktorá ju vyrába, zvýšila podiel sušeného mlieka. V dôsledku toho má nátierka svetlejšiu farbu. Špekuluje sa ale aj o tom, že firma potichu znížila podiel kakaa, píše iDnes.
Nad výživovou hodnotou visia otázniky
Výrobca Nutelly, ktorú tvorí najmä cukor a palmový olej, zvýšil podiel sušeného mlieka zo 7,5 percenta na 8,7 percenta. K tejto najviditeľnejšie zmene vo výživovej tabuľke však pribúda niekoľko otáznikov.
Spotrebiteľské centrum sa domnieva, že dôvodom svetlejšej farby nátierky môže byť aj zníženie obsahu kakaa. Jeho podiel nie je stanovený, na etikete sa však po novom objavuje v poradí až po sušenom mlieku.
Výrobcovia majú povinnosť radiť suroviny zostupne v poradí v závislosti od hmotnosti výrobku. Kakao predtým uvádzali na štvrtom mieste, teraz je až na piatom mieste.
Špekulácie spoločnosť Ferrero zatiaľ neodstránila, na otázky médií nereagovala. Nie je tiež jasné, či sa zmenil podiel ďalších zložiek, napríklad cukru alebo palmového tuku. Presný podiel surovín totiž výrobcovia nemusia napísať.
Zmena aj pre slovenský trh
Rovnako nie je jasné, ako presne sa zmenila receptúra Nutelly v ďalších krajinách vrátane Slovenska. "Nedávno sme pristúpili k vylepšeniu receptúry v súlade so zmenou preferencií chuti spotrebiteľov. Kvalita, bezpečnosť, získavanie a všetky ostatné vlastnosti surovín nátierky Nutella zostávajú rovnaké. Zloženie je možné nájsť na pohári výrobku. Z pohľadu výživových vlastností zostávajú všetky relevantné aspekty podobné," uviedla spoločnosť Ferrero pre Hospodárske noviny.
Každopádne, už pred zmenou receptúry v Nemecku sa zloženie Nutelly pre nemecký a tuzemský trh líšilo. Ukázali to aj testy dvojakej kvality potravín v Česku, iniciované ministerstvom poľnohospodárstva.
Česká verzia Nutelly u našich susedov mala nižší podiel kakaového prášku (7,4 percenta), deklarovaný nižší obsah bielkovín o 10 percent a zároveň svetlejšiu farbu. Výrobky sa líšili aj v obsahu kofeínu a teobromínu.