brexit euReuters
StoryEditor

Brexit môže spôsobiť aj presídlenie prevádzok investorov do Európy, tvrdí SARIO

05.03.2017, 11:33
Autor:
TASRTASR

Brexit môže mať z krátkodobého, aj dlhodobého hľadiska dopad na prílev priamych zahraničných investícií (PZI) do Veľkej Británie. Môže spôsobiť tiež presídlenie (relokáciu) niektorých prevádzok investorov na územie štátov kontinentálnej Európy. Uviedla to pre TASR Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

"Podľa očakávaní analytikov bude mat brexit reálny dopad na prílev PZI do Spojeného kráľovstva (UK). V dlhodobom horizonte sa zníženie PZI má prejaviť predovšetkým v prípade, ak UK nezíska úplný prístup na jednotný trh EÚ. Napríklad Centre for European Performance odhaduje, že stav PZI v UK poklesne počas najbližších desať rokov až o 22 percent," priblížila SARIO.

Na druhej strane, aj v krátkodobom horizonte (ešte pred finálnou dohodou medzi UK a EÚ) sa predpokladá dopad na PZI. Z pohľadu Slovenska je zaujímavý investičný potenciál najmä v oblasti relokácie centier služieb z UK do kontinentálnej Európy - outsourcingové spoločnosti, centrá zdieľaných služieb, centrá technickej podpory, centrály nadnárodných spoločností či pobočky finančných inštitúcií.

Jedným z hlavných motívov má byť predpoklad obmedzenia prístupu kvalifikovaných pracovníkov z EÚ do UK, pretože v súčasnosti zamestnávajú britské pobočky servisných centier vysoký počet občanov EÚ.

Z pohľadu SR je podľa SARIO tiež zaujímavý investičný potenciál pri relokácii výrobných spoločností (prevádzok z UK do kontinentálnej Európy), pre ktoré je kľúčový úplný prístup na jednotný trh EÚ. Podľa analytikov sú najcitlivejšími mimoeurópski investori, napríklad z východnej Ázie.

Investičný potenciál v krátkodobom horizonte možno podľa SARIO vidieť nielen pri možných relokáciách, ale aj v prípade umiestňovania nových investičných zámerov - pri expanziách alebo tzv. green field investíciách.

"Podľa dostupných informácií viaceré investičné agentúry z EÚ iniciovali promočné aktivity v Spojenom kráľovstve, s cieľom prilákať investorov, ktorí po brexite zvažujú relokáciu svojich prevádzok z tejto krajiny. S ohľadom na uvedené plánuje SARIO sériu proaktívnych opatrení v UK práve v tých oblastiach, v ktorých má Slovensko najväčší potenciál prilákať nové investície," dodala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:13