Keď vyťukávame náš PIN kód do bankomatovej klávesnice, okrem peňazí si vyberáme aj niečo iné. Bankomaty sú totiž špinavé asi tak ako verejné toalety. Na niektorých sa môže nachádzať napríklad Bacillus cereus, baktéria, ktorá dokáže spôsobiť určitý typ otravy jedlom. A čo sa týka bankoviek, ktoré si vyťahujeme, tiež to s nimi nie je ružové. Americkí vedci našli na jednej desaťdolárovej bankovke až 135 000 baktérií. Porazte ich! – noste rukavičky, umyte si ruky ihneď po použití bankomatu, alebo použite aspoň dezinfekčný gélpixabay.com
StoryEditor

Od zajtra ide do obehu nová eurobankovka. Pozrite sa, ako vyzerá

03.04.2017, 14:50
Autor:
TASRTASR
Nová bankovka má obsahovať množstvo ochranných prvkov, ktoré majú sťažiť jej falšovanie.

Nová bankovka série Európa v hodnote 50 eur bude v utorok 4. apríla uvedená do obehu na Slovensku i v celej eurozóne. Vylepšený vzhľad novej „päťdesiatky“ predstavili zástupcovia Národnej banky Slovenska (NBS) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Ako pripomenul riaditeľ odboru riadenia peňažnej hotovosti Andrej Slížik, prvými eurobankovkami sa začalo platiť 1. januára 2002 v 12 krajinách eurozóny. Dnes už eurom platí viac ako 338 miliónov ľudí v 19 štátoch a hodnota obeživa dosiahla 1111 miliárd eur.

Kvalitnejšie bankovky 

Neustály technologický a technický pokrok v oblasti výroby bankoviek podľa neho umožňuje vyrobiť a používať kvalitnejšie eurové bankovky. „Sofistikované ochranné prvky, najmodernejšia technológia výroby bankovkového papiera a samotnej tlače bankoviek vytvorili možnosti pre výrobu významne kvalitnejších bankoviek novej série v porovnaní s tou predchádzajúcou,“ uviedol Slížik.

​Nová „päťdesiatka“ je už štvrtou nominálnou hodnotou z eurobankoviek série Európa. Jej dizajn bol zverejnený pred deviatimi mesiacmi. Vyrobených bolo 5,4 miliardy kusov bankoviek v deviatich európskych ceninových tlačiarňach. Na Slovensku treba podľa údajov centrálnej banky adaptovať na novú sériu 24 590 strojov, zariadení, prístrojov a overovačov.

Arzenál ochranných prvkov 

Bankovka v hodnote 50 eur je podľa zástupcov NBS najpoužívanejšou bankovkou v obehu, tvorí 41 percent z celkového množstva a 45 percent hodnoty bankoviek v eurozóne.

Priemerná hodnota jednej bankovky v celej eurozóne je asi 55 eur. Päťdesiateurová bankovka je k nej veľmi blízko, preto ich je najviac a preto sú najčastejšie aj cieľom falšovateľov. Nová séria je vyzbrojená takým arzenálom ochranných prvkov, s ktorými falšovatelia budú mať veľký problém,“ myslí si expert prípravy a ochrany platidiel Peter Jarábek.

Na ľavom a pravom okraji bankovky sú vyvýšenou tlačou vytlačené čiarky na uľahčenie zrakovo postihnutým. Bankovka má okienko s portrétom Európy a s celým hologramom. Má iný vodoznak a na prednej strane je nápadné smaragdovo zelené číslo 50. Kontrolu možno vykonať hmatom, pohľadom a naklonením.

500-eurovka "zanikne"

Národná banka zároveň upozornila, že 50-eurové bankovky prvej série zostávajú aj naďalej zákonným platidlom. „Budú obiehať bez časového obmedzenia, a preto nie je potrebné si ich vymieňať za bankovky druhej série. Naďalej sa bez obmedzení používajú pri hotovostných platbách,“ zdôraznil Slížik.

Zmeny čakajú v budúcnosti aj 100- a 200-eurové bankovky, dátum ich emisie ešte nebol stanovený. Súčasťou novej série už nebude 500-eurová bankovka.

01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:21