HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

Slováci sú v práci spokojní, pocit uspokojenia sa neodvíja len od platu

02.05.2017, 11:32
Autor:
TASRTASR
Na spokojnosť Slovákov v práci vplýva viacero faktorov.

Viac ako polovica Slovákov je so svojím súčasným zamestnávateľom celkom spokojná, desatina ľudí zažíva v práci veľkú spokojnosť a len o mimoriadnej spokojnosti so zamestnávateľom môže hovoriť 5 percent opýtaných.

Každý siedmy Slovák je tak v práci nespokojný. Vo svojej najnovšej analýze to konštatujú analytici Poštovej banky na základe prieskumu spoločnosti 2muse, ktorý bol realizovaný koncom roka 2016 na vzorke 530 respondentov.

Osobné dôvody

Pocit uspokojenia v pracovnej oblasti sa však neodvíja len od platu. Vplýva na neho veľa faktorov a finančné ohodnotenie už dávno nie je jedinou, ani tou najväčšou motiváciou. "Ľudí viac motivujú osobné než pracovné dôvody. Šťastní sa cítia byť vtedy, keď zapadnú do kolektívu, zžijú sa s firemnou kultúrou, smerovaním spoločnosti, jednoducho, keď sa môžu tešiť do práce," konštatuje riaditeľka Oddelenia ľudských zdrojov Poštovej banky Júlia Jurčíková.

Pracovná atmosféra je tak pre Slovákov veľmi dôležitá. Necelých 20 percent opýtaných ju považuje za veľmi dobrú, ako vynikajúcu ju vníma 6 percent opýtaných a viac ako polovica tvrdí, že pracuje iba v priemernej pracovnej klíme. Každý deviaty zamestnanec prežije minimálne osem hodín denne v prostredí, ktoré považuje vyslovene za zlé.

Veľa práce

Ako ďalej vyplynulo z prieskumu, 15 percent Slovákov by svojho terajšieho zamestnávateľa vrelo odporučilo aj svojim známym, štvrtina opýtaných by prípadné voľné miesto v súčasnej práci pravdepodobne dala do povedomia blízkemu človeku. Približne tretina ľudí by posunutie tejto pracovnej ponuky aspoň zvážila a rovnaké percento respondentov by svojho terajšieho chlebodarcu svojim známym pravdepodobne alebo určite neodporučila.

Veľká väčšina, a to až 83 percent opýtaných, si myslí, že sa na úspechu firmy podieľa veľkou mierou. Väčšina ľudí trávi v práci veľa času. Viac ako pätina opýtaných pracuje minimálne 11 hodín denne, 8 až 9 hodín vo firme strávi tretina a menej ako 8 hodín sa v nej zdrží skoro štvrtina Slovákov.

Dĺžka času v práci

Keby si zamestnanci mohli sami určiť dĺžku pracovného času, každému desiatemu by na to stačilo maximálne 6 hodín denne, viac ako štvrtina Slovákov by práci venovala do 7 hodín, ale najpreferovanejšia je 8- až 9-hodinová pracovná doba, ktorá vyhovuje tretine opýtaných.

Prieskum bol zameraný aj na to, či by sa ľudia uchádzali opäť o miesto u súčasného zamestnávateľa. Urobila by tak skoro polovica opýtaných a viac ako štvrtina by sa o svoju súčasnú prácu neuchádzala.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:32