Zregulované parkovacie zóny v centre. Najnovší prírastok v Starom Meste pod označením SM1 je zvýraznený žltou. FOTO: PAASFOTO: PAAS
StoryEditor

Platené parkovanie v Bratislave sa rozširuje. Ako si vybavíte doklady k autu? (prehľad)

24.05.2022, 19:50
  • Bratislava reguluje autá už aj v úplnom centre. 
  • HN pre vás pripravili prehľad jednotného systému parkovania v prvej zóne Starého Mesta.
  • Dočítate sa, ako zaplatiť rezidentské či hodinové státie, ale aj to, po koľkých výstarahách nasleduje pokuta či koľko vás môže vyjsť nesprávne odstavené vozidlo.

Zaparkovať priamo srdci Bratislavy bez toho, aby ste za to zaplatili čo i len cent? Pre šikovných vodičov boli takýmito oázami napríklad ulice ako Mýtna či Krížna. Čo však bolo donedávna možné, sa stáva minulosťou.

Od stredy totiž prichádza mestská parkovacia politika aj do prvej časti Starého Mesta. Po spustených zónach niektorých častiach Rače, Nového Mesta, Petržalky či Ružinova tak nový systém pocítia aj vodiči, ktorí svoje auto chcú odstaviť v oblasti od Hlavnej stanice po Blumentál.

HN pre vás zhrnuli to, čo musíte podstúpiť, ak chcete v tejto lokalite zaparkovať či už ako rezident, firma alebo návštevník. 

1. Ako si vybaviť rezidentskú kartu?

Na úvod treba povedať, že hranice nového spoplatneného pásma vymedzujú zo západu na východ ulice Štefánikova a Karadžičova. Zo severu na juh siahajú od Žabotovej či Dobšinského po Kollárovo námestie a Poľnú ulicu pri Ondrejskom cintoríne. Aj vrátane Malého trhu.

V praxi však na parkovanie žiadna fyzicky vydaná karta potrebná nebude, keďže ani neexistuje. V prípade registrácie to prebieha podobne ako pri diaľničnej známke. Státie si teda potvrdíte len vo virtuálnom priestore. Najprv sa musíte zaregistrovať na stránke Bratislavského parkovacieho asistenta paas.sk. Po krátkom úkone, ktorý si vyžaduje len e-mailovú adresu a heslo, môžete požiadať o samotnú kartu. Okrem osobných údajov ako meno či rodné číslo je potrebné zadať evidenčné číslo vášho auta a presnú adresu. Systém následne overí správnosť vašich údajov v katastri. Pri nezhode si od vás môže vyžiadať dodatočné dokumenty.

V prípade, ak nemáte prístup k internetu alebo nepoužívate smartfón, môžete požiadať o pomoc v klientskych miestach na Trnavskom mýte v tržnici, na Hodžovom námestí v podchode, na Prievozskej ulici pri zastávke Novohradská či priamo na magistráte.

Navyše, ak budete parkovať iba v rámci svojej domovskej zóny, nepotrebujete žiadnu ďalšiu aplikáciu, iba svoju virtuálnu rezidentskú kartu.

image

Zóny centra mesta, v ktorých už spoplatnenie platí alebo sa chystá. FOTO: PAAS

FOTO: PAAS

2. Čo ak bývate v podnájme?

Rezidentská karta vám prináleží iba v prípade, ak máte na mieste registrácie svoj trvalý pobyt.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 76% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-14 13:29:42 - Feat.: 1 - Title: Ako po novom parkovať v Bratislave? Expert pre HN hovorí, že miesta pribudnú
01 - Modified: 2024-03-22 13:48:17 - Feat.: - Title: Bratislava prichádza od pondelka so zmenami v parkovacej politike. Mesto zjednotí časy regulácie v zónach PAAS 02 - Modified: 2024-02-12 12:17:42 - Feat.: - Title: Prokurátorka podala protesty proti prevádzkovým poriadkom PAAS, majú byť v rozpore s viacerými zákonmi 03 - Modified: 2024-02-05 08:18:13 - Feat.: - Title: Bratislava chce tento rok rozšíriť regulované parkovanie o ďalšiu lokalitu v Ružinove 04 - Modified: 2024-02-05 09:00:00 - Feat.: - Title: Slovensko už nie je inflačným šprintérom eurozóny (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-02-01 12:05:13 - Feat.: - Title: Bratislava: Na ulici Priekopy budú môcť parkovať aj návštevníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 14:08