Ján Profant riaditeľ Tatravagónka Tlmače. FOTO: Pavol Funtál
StoryEditor

Namiesto kotlov vagóny. Preinvestujeme milióny a zamestnáme stovky ľudí, tvrdí šéf Tatravagónky Tlmače

19.06.2022, 00:00
  • V rozhovore sa dozviete, ako vznikala transakcia medzi upadajúcim výrobcom SES a Tatravagónkou.
  • Ako vyzerala zmena charakteristiky výroby a aké investície si to vyžadovalo a bude vyžadovať.
  • Koľko má aktuálne výroba v Tlmačoch ľudí a aký je jej v tejto oblasti cieľ.
  • Ako je na tom dopyt po vagónoch v Európe a kto je zákazníkom novej prevádzky v Tlmačoch.
  • To, ako je na tom prevádzka s rentabilitou a aké sú očakávania od budúcnosti.

Minulý rok kúpila Tatravagónka od spoločnosti Slovenské energetické strojárne Tlmače výrobný areál a prebrala časť jej zamestnancov. Ako sa rodila táto transakcia?

Dopyt po vagónoch v Európe je dlhodobo pomerne silný. Tatravagónka v rámci skupiny firiem hľadala preto príležitosť rozšíriť výrobnú kapacitu. Tá sa naskytla v prípade majiteľa SES, ktorý využitie pre svoj areál nemal. Aj preto vedenie našej spoločnosti dospelo k názoru, že mať ďalšiu výrobnú kapacitu na Slovensku popri výrobe v Poprade a Trebišove dáva zmysel.

Hovorilo sa, že transakcia za výrobný areál v Tlmačoch bola na úrovni 16 miliónov eur. Je to pravda?

Nebudem komentovať presnú kúpnu sumu, no vrátane plánovaných investícií za prvé dva roky prevádzky sa blížime k 30 miliónom eur.

Ako následne vyzeral príchod Tatravagónky do tohto staronového výrobného priestoru?

Bolo to sčasti dobrodružstvo. Vstúpili sme sem totiž v čase, keď po niekoľkých vlnách prepúšťaní panovali medzi zostávajúcimi zamestnancami obavy z akejkoľvek ďalšej zmeny. To platilo aj v prípade oznámenia nášho príchodu. Následne však v júli minulého roka, keď sme finišovali s transakciou, sme začali komunikovať s odbormi aj so zamestnancami. Snažili sme sa vysvetliť, že sme slovenská firma so storočnou tradíciou, ktorá má víziu v tom, čo robiť a kam svoje produkty predávať.

image

Desať pohľadov na Slovensko. Ako vidia ďalej krajinu vo Volkswagene, Slovalcu či Dusle? (veľká anketa)

Vlani ste avizovali, že máte záujem o ľudí, ktorí v tom čase pracovali v SES. Koľko sa vám ich podarilo získať?

Podarilo sa nám presvedčiť zo 141 ľudí 89. Nemuseli uzatvárať nový pracovný pomer, keďže sme sa pri kúpe areálu a pozemkov zaviazali, že zamestnanecké pomery prevezmeme so všetkými záväzkami. Inými slovami sme od augusta minulého roka začínali s necelou stovkou pracovníkov zamestnaných v novovzniknutej spoločnosti Tatravagónka Tlmače.

Keď som minulý rok komunikoval s odborármi zo spoločnosti SES, pamätám si, že veľkou témou v podniku bola výška ohodnotenia zamestnancov. Ako ste zvládli túto časť?

Tatravagónka v Poprade má prepracovaný systém odmeňovania. Tvoria ho tarifné triedy a výkon zamestnanca v podobe kvality, výrobného plánu a plnenia podnikových noriem. Tento systém sme prevzali aj v Tlmačoch. Odborárom sme v dodatku ku kolektívnej zmluve deklarovali, že mzda zamestnanca bude minimálne na ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-05 08:13:21 - Feat.: 1 - Title: Prieskum: Vplyv vojny na Ukrajine pocítilo 85 percent podnikateľov na Slovensku 02 - Modified: 2022-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tisoveckých strojárov potiahnu osemkolky aj kontrakty na Západe. Vzťahy s Ruskom sú na bode mrazu 03 - Modified: 2022-06-07 20:16:30 - Feat.: 1 - Title: Šéf Volkswagenu pre HN: Prílišný optimizmus nie je na mieste. K čipom sa pridali lockdowny či Ukrajina
01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:23