StoryEditor

Bratislava pôjde na odpad. Plyn vieme nahradiť, hovorí pre HN šéf OLO

25.07.2022, 11:24

V rozhovore s Ivanom Sokáčom, predsedom predstavenstva spoločnosti OLO sa dočítate:

  • Koľko plynu dokáže Bratislava pri výrobe tepla ušetriť, keď sa bude spaľovať odpad.
  • Prečo je produkcia tepla z odpadu lacnejšia ako zo zemného plynu.
  • Čo patrí medzi najväčšie investície v Bratislave.
  • Aké tržby očakáva OLO vďaka investícii do modernizácie zariadenia na zhodnocovanie odpadov.

Minulý rok uzavrelo OLO dohodu s Bratislavskou teplárenskou spoločnosťou o dodávkach časti tepla z odpadu pre 3 500 domácností. Začať by sa malo už túto vykurovaciu sezónu. Je tento dátum reálny?

Áno, momentálne máme dodávateľa, ktorý už fyzicky pracuje na prípojkách, pričom už túto zimu budeme dodávať teplo pre Bratislavčanov. Výška investície na pripojenie OLO do siete je v nižších jednotkách miliónov eur.

Koľko odpadu potrebujete, aby ste vedeli vyrobiť teplo pre 3 500 domácností?

Keď to prepočítame na kapacitu, tak je to v súčasnosti možno 40-tisíc ton odpadu. Dôležitejší aspekt je však ten, že ďalší dodatočný odpad na výrobu tohto tepla nepotrebujeme. Ide o teplo v podobe horúcej pary, ktoré tak či tak produkujeme, a ktorému sme teraz našli zmysluplnú koncovku. Je dôležité pripomínať, že nejde o niečo nové, ale len využívame teplo, ktoré tak či tak produkujeme. Táto aktivita žiadnym spôsobom neovplyvňuje náš cieľ zvyšovať mieru recyklácie – preto sme minulý rok kúpili modernú automatizovanú triediacu linku a teraz zavádzame zber kuchynského bioodpadu. Do nášho zariadenia na energetické využitie odpadu dávame naozaj len odpad, ktorý je už nerecyklovateľný, materiálovo nezhodnotiteľný a skončil by už len na skládke.

Viete bližšie špecifikovať odpad, ktorý sa využíva na výrobu tepla?

Je to odpad, ktorý by inak končil na skládke. Zmesový komunálny odpad alebo odpad po vytriedení plastov. Časť plastov, ktoré prejdú triediacou linkou, vieme použiť a zmysluplne vrátiť do hospodárskeho cyklu, ale časť bohužiaľ nevieme. A tento, inak nevyužiteľný odpad by skončil na skládke. My ho vieme energeticky zhodnotiť a nahradiť tým primárne fosílne zdroje energie.

Vyprodukuje Bratislava dostatok odpadu alebo je potrebné ho ešte dovážať?

Bohužiaľ, Bratislava vyprodukuje dosť odpadu. Len na porovnanie, Brno, ktoré je veľkostne porovnateľné s Bratislavou, zvyšuje kapacitu zariadenia na energetické využitie odpadu na 380-tisíc ton. Náš projekt modernizácie a ekologizácie zariadenia na energetické využitie odpadu počíta iba s miernym zvýšením kapacity zo 165-tisíc na 180-tisíc ton. Takže aj tu vidno, že to nie je predimenzovaný projekt, ale naozaj len pre potreby Bratislavy a veľmi blízkeho okolia. Určite nebudeme zvážať odpad z nejakých veľkých vzdialeností a už vôbec nie z iných štátov. To zariadenie je naozaj pre Bratislavu.

Za aké ceny budete vyrobené teplo z odpadu predávať?

Ceny tepla určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. A my sa budeme držať jeho rozhodnutí. Táto prísna cenová regulácia platí v tepelnej energetike na území celého Slovenska.

image

Ružinov a Staré Mesto chcú vybrať dodávateľa tepla bez súťaže. Hrozí zvyšovanie cien a pokuty

Očakávate, že ceny tepla vzrastú na budúci rok?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-24 08:14:14 - Feat.: 0 - Title: Šéf gigantu Veolia pre HN: Očakáva sa významné zdraženie tepla, a to aj o 50 percent 02 - Modified: 2022-05-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štátny tajomník ministerstva hospodárstva pre HN: Slovensko vie nahradiť 70 percent plynu z Ruska 03 - Modified: 2022-05-11 10:05:50 - Feat.: 0 - Title: Slovensko stojí pred zdrvujúcim zdražením elektriny. Chystá sa nový regulačný zásah
01 - Modified: 2023-12-21 09:57:01 - Feat.: - Title: Z odpadu do asfaltu. OLO bude na podujatiach v Bratislave zbierať už aj cigaretové ohorky 02 - Modified: 2023-11-09 10:26:30 - Feat.: - Title: Nepotrebné veci dostanú opäť druhú šancu. Zrekonštruovaný projekt KOLO po májovom požiari otvorí svoje brány 03 - Modified: 2023-11-06 13:20:34 - Feat.: - Title: Projekt najväčšej kompostárne na Slovensku je naďalej v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie 04 - Modified: 2023-05-12 08:24:50 - Feat.: - Title: Košická tepláreň ukončuje prevádzku kotlov na čierne uhlie 05 - Modified: 2023-05-02 13:40:59 - Feat.: - Title: Štedrá pomoc je neudržateľná. Kolízia s reálnymi cenami tepla bude ťažká, avizuje pre HN štátny manažér
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:35