Križovatka diaľnic D1 a D4. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Vo výstavbe sú aktuálne dva úseky budúcej diaľnice Bratislava - Košice

12.08.2022, 07:20
Autor:
TASRTASR

Na trase diaľnice sa rozbehli práce na všetkých mostoch. Mosty majú ukončené zakladanie a 85 percent spodnej stavby a dokončujú sa nosné konštrukcie na rozostavaných mostoch.

Momentálne sú vo výstavbe dva úseky tvoriace budúce diaľničné prepojenie medzi Bratislavou a Košicami. Sú nimi D1 Lietavská Lúčka – Dubná skala a D1 Hubová – Ivachnová. Posledným nerozostavaným úsekom diaľnice medzi Bratislavou a Košicami je úsek D1 Turany – Hubová, priblížila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

image

Štát chce stavať diaľnicu, ktorá podľa odborníkov nedáva ekonomický zmysel. Pozemky sú však vykúpené

V prípade výstavby úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná skala, vrátane tunela Višňové, v súčasnosti NDS vyhodnocuje finálny harmonogram od zhotoviteľa stavby. K termínu dostavby je podľa diaľničiarov predčasné sa vyjadrovať.

Zistený bol väčší objem prác

"Nový zhotoviteľ na 90 percent opravil primárne ostenie, kde bol zistený po zoskenovaní tunela výrazne väčší objem prác. Bol tiež vykonaný monitoring drenážneho systému na odvedenie horninovej vody, kde sa takisto zistili vyššie defekty na drenáži a uvedené je v štádiu riešenia," dodala Žgravčáková.

Na trase diaľnice sa rozbehli práce na všetkých mostoch. Mosty majú ukončené zakladanie a 85 percent spodnej stavby, dokončujú sa nosné konštrukcie na rozostavaných mostoch a v križovatke Lietavská Lúčka sa realizuje mostný zvršok (rímsy). Budujú sa zárubné a oporné múry, realizuje sa kanalizácia diaľnice, dláždené priekopy, ako aj portálové budovy.

image

Sme rukojemníkmi developera, hovorí obyvateľka Ružinova. Spor o parkovisko už trvá viac ako dekádu

V súvislosti s úsekom D1 Hubová – Ivachnová diaľničiari nedávno informovali o dohode so zhotoviteľom, že výstavba úseku bude pokračovať naplno po niekoľkých mesiacoch zníženia intenzity. Výstavba podľa Národnej dialničnej spoločnosti v plnej miere pokračuje od augusta, tunelu Čebrať chýba na dorazenie zhruba 45 metrov v južnej rúre a 122 metrov v severnej rúre.

Čaká sa na posúdenie

Úsek D1 Turany – Hubová je posledným úsekom budúcej diaľnice medzi Bratislavou a Košicami, ktorý nie je ešte rozostavaný. Diaľničiari podotkli, že na základe rozhodnutia Okresného úradu Žilina je potrebné posúdenie podľa vodného zákona.

image

Roky čakania, potom strihanie pásky. Tri nové diaľnice však zívajú prázdnotou

"Aktuálne zabezpečujeme vypracovanie dokumentácie pre následné posúdenie za účelom vydania rozhodnutia orgánu štátnej vodnej správy v zmysle vodného zákona," ozrejmila hovorkyňa Národnej dialničnej spoločnosti.

Po vydaní rozhodnutia bude proces pokračovať oznámením o zmene navrhovanej činnosti a následne žiadosťou o vydanie územného rozhodnutia.

image

Spory sa vyriešili. Stavba ružomberského obchvatu pokračuje, tunel Čebrať by mali preraziť na jeseň

Ďalšie termíny prípravy podľa diaľničiarov priamo súvisia s úspešným ukončením procesu územného konania stavby a zabezpečením finančného krytia majetkovoprávneho vysporiadania a samotnej výstavby.

01 - Modified: 2022-08-02 17:45:00 - Feat.: 1 - Title: Štát chce stavať diaľnicu, ktorá podľa odborníkov nedáva ekonomický zmysel. Pozemky sú však vykúpené 02 - Modified: 2022-07-24 12:29:39 - Feat.: 1 - Title: Sme rukojemníkmi developera, hovorí obyvateľka Ružinova. Spor o parkovisko už trvá viac ako dekádu 03 - Modified: 2022-07-23 16:50:46 - Feat.: 1 - Title: Roky čakania, potom strihanie pásky. Tri nové diaľnice však zívajú prázdnotou
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:13