Minister životného prostredia Slovenskej republiky Ján Budaj. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kompenzácie firiem z Envirofondu by sa mohli zvýšiť viac ako trojnásobne

26.08.2022, 15:05
Autor:
TASRTASR

Podnikatelia dlhodobo upozorňovali na nízke kompenzácie zvýšených nákladov na elektrickú energiu pre firmy z dôvodu vysokých cien povoleniek.

Celkový balík financií z Environmentálneho fondu určený na kompenzáciu nákladov na nepriame emisie CO2 pre firmy by sa mohol zvýšiť zo súčasných 7,5 percenta príjmov tohto fondu na 24,5 percenta. Vyplýva to z návrhu novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorý do Národnej rady Slovenskej republiky predložil poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina).  

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je zvyšujúca sa cena elektrickej energie a potreba zabezpečenia kompenzácie slovenského priemyslu v súvislosti s neprimeranými nákladmi, ktoré sú spôsobené obchodovaním s CO2 kvótami," uviedol Karahuta v dôvodovej správe k predloženej novele.

Emisné povolenky majú podporiť zelenú politiku

Aktuálne platné znenie zákona ráta s využitím minimálne 30 percent príjmov z predaja emisných povoleniek na projekty úspory emisií, na zvyšovanie energetickej účinnosti či na podporu štátnej environmentálnej politiky.

image

Sulík chce riešiť Slovalco v parlamente: Pri fabrike som narážal na Matoviča, Budaj už súhlasil

Štvrtina z tohto balíka financií má byť využitá práve na financovanie schémy štátnej pomoci prevádzkam, v prípade ktorých sa predpokladá značné riziko úniku uhlíka v súvislosti s premietnutím nákladov kvót do cien elektrickej energie.

Karahuta navrhuje zvýšenie podielu využitia príjmov z predaja emisných povoleniek Envirofondom na minimálne 70 percent a zároveň by sa mala na kompenzácie pre firmy zvýšiť suma z aktuálnych 25 percent na 35 percent z tejto sumy.

image

Boj proti kríze si vyžiada dva kroky. Kto elektrinu ušetrí, bude odmenený, hovorí pre HN Sulíkov tajomník

O desať percent sa má, naopak, znížiť financovanie na "podporu činností na dosiahnutie cieľov štátnej environmentálnej politiky a na náklady spojené s odborným a administratívnym zabezpečením plnenia záväzkov Slovenskej republiky v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov".

Ceny sú vysoké

Podnikatelia dlhodobo upozorňovali na nízke kompenzácie zvýšených nákladov na elektrickú energiu pre firmy z dôvodu vysokých cien povoleniek. To slovenské spoločnosti znevýhodňuje nielen voči výrobcom z krajín mimo Európskej únie, ale znižuje to ich konkurencieschopnosť aj voči firmám v Únii.

Aktuálne platné znenie zákona totiž navyše umožňuje "v odôvodnených prípadoch meniť výšku percentuálnej distribúcie použiteľného výnosu z dražieb kvót" a túto možnosť v minulosti vláda pravidelne využívala. Karahuta preto tento sporný odsek 8 § 18 zákona navrhol vypustiť.  

image

Slovensko sa v kríze začína uskromňovať. Daň je však krutá. Drahá energia kosí firmy

Návrh koaličného poslanca privítala iniciatíva Pomôžme Slovalcu a zachráňme výrobu hliníka, ktorú založili predstavitelia mesta Žiar nad Hornom.

"Je nám jasné, že ak by táto novela bola aj prijatá, zastavenie výroby hliníka v Slovalcu to už neodvráti. Avšak vyššie kompenzácie z Envirofondu by zásadne zdvihli šance na to, že sa výroba obnoví v najbližších rokoch a hlinikáreň definitívne nezanikne. A pomôže to aj iným podnikom na Slovensku," povedal člen petičného výboru iniciatívy Martin Baláž.

01 - Modified: 2022-08-24 08:29:21 - Feat.: 1 - Title: Sulík chce riešiť Slovalco v parlamente: Pri fabrike som narážal na Matoviča, Budaj už súhlasil 02 - Modified: 2022-08-23 11:02:07 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Rázny krok Slovenska v energetickej kríze. Štát chce limity na elektrinu 03 - Modified: 2022-08-22 22:00:35 - Feat.: 1 - Title: Boj proti kríze si vyžiada dva kroky. Kto elektrinu ušetrí, bude odmenený, hovorí pre HN Sulíkov tajomník
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:15