Pohľad na rafinériu Slovnaft. FOTO: TASR/Marko Erd
StoryEditor

Slovnaft výrazne zníži odber ruskej ropy. V budúcom roku sa môžu vyskytnúť komplikácie, varuje rafinéria

18.11.2022, 17:49
Autor:
ČTKČTK

Rafinéria doteraz používala ruskú ropu dodávanú ropovodom Družba, ale urýchľuje úpravy, aby mohla používať aj iné zmesi.

Jediná slovenská rafinéria Slovnaft, ktorú vlastní maďarská spoločnosť MOL, zníži v budúcom roku podiel ruskej ropy vo svojej spracovateľskej činnosti na 60 percent z terajších približne 95 percent.

Bude používať iné druhy zmesí, aby vyhovela sankciám voči Rusku, uviedla dnes podľa agentúry Reuters spoločnosť. Táto zmena je reakciou na blížiace sa embargo Európskej únie na dovoz ruskej ropy, ktorého cieľom je zastaviť 90 percent ruského dovozu ropy do dvadsaťsedmičky.

image

Ďalší pokles cien na pumpách. Diesel zlacnel za pár dní na Slovensku až o desať centov

Slovnaft spracováva 124-tisíc barelov denne a vyváža svoje produkty do celej strednej Európy. Rafinéria doteraz používala ruskú ropu dodávanú ropovodom Družba, ale urýchľuje úpravy, aby mohla používať aj iné zmesi.

Problematická výnimka

Embargo EÚ začne platiť na začiatku decembra a vo februári bude nasledovať zastavenie dovozu ropných produktov. EÚ tieto opatrenia prijala v reakcii na februárovú inváziu Ruska na Ukrajinu.

Z embarga bola dočasne vyradená preprava ropy ropovodom Družba, ktorý zásobuje Česko, Slovensko a Maďarsko. Výnimka sa však nevzťahuje na väčšinu vývozu pohonných hmôt vyrobených z ruskej ropy, čo je pre Slovnaft problematické, pripomenula agentúra Reuters.

image

Potrubia z východu vysychajú. Plyn ide na Slovensko už len na 30 percent a svoje dni má zrátané aj ropa

Slovnaft bude môcť vďaka výnimkám, ktoré sa týkajú slovenského trhu a spočiatku aj vývozu pohonných hmôt do Českej republiky, zachovať určitý podiel ruskej ropy vo svojom mixe.

Ďalšie obmedzenie ruskej ropy

"Predpokladáme, že pokiaľ bude zachovaný náš podiel na domácom trhu a v Českej republike, môžeme v budúcom roku spracovávať približne 60 percent ročného objemu s REBCO (ruskou zmesou) a zvyšok, určený pre export, by mal byť alternatívny," povedal agentúre Reuters hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Cieľom rafinérie je podľa neho držať spracovateľskú kapacitu na podobnej úrovni ako v súčasnosti.

Výnimka vzťahujúca sa na vývoz do Českej republiky vyprší 5. decembra budúceho roka, čo Slovnaft donúti k ďalšiemu obmedzeniu odberu ruskej ropy.

Slovnaft vyváža približne 62 percent zo svojej produkcie nafty. Do Českej republiky mieri 27 percent vyprodukovanej ropy, do Rakúska 20 percent. Vyváža tiež väčšinu benzínu, leteckých palív, polymérov a síry.

"Rok 2023 nebude jednoduchý a komplikácie pri spracovaní sa môžu prejaviť až počas samotnej prevádzky," dodala spoločnosť.

01 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 03 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 04 - Modified: 2024-03-20 11:15:36 - Feat.: - Title: Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum 05 - Modified: 2024-03-14 14:12:49 - Feat.: - Title: Rusko tento rok očakáva zvýšenie vývozu ropy pre neplánovanú údržbu v rafinériách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:35