StoryEditor

Žiadna spiatočka či vtip. Riskujeme, že elektrina bude na prídel, varuje pre HN šéf veľkej distribučky

12.04.2023, 12:17

V rozhovore s generálnym riaditeľom Stredoslovenskej distribučnej Marekom Štrpkom sa dozviete:

  • Aké úskalia v sebe skrýva pripájanie obnoviteľných zdrojov energie.
  • Prečo je dôležité preferovať zelené riešenia s batériovými systémami.
  • Aké investície a možnosti sú pri príprave distribučnej sústavy na elektromobilitu.
  • Aká bude cena za distribúciu elektriny do budúcnosti.
  • Koľko odberateľov má inteligentný merací systém na elektrinu a ako ho využívajú.

Distribúcia v celkovej cene elektriny naberá na význame. Prečo potom Stredoslovenskej distribučnej za rok 2021 poklesli tržby a zisk?

Sme jedno z mála odvetví v národnom hospodárstve, ktoré prakticky desať rokov nezmenilo výnosy za svoje poskytované služby. To je rarita. Sme regulovaný subjekt a podliehame cenovej regulácii. Na základe platnej cenovej vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví máme stanovené maximálne povolené výnosy, ktoré môžeme dosiahnuť. Cenová vyhláška, ktorá platila do konca minulého roka, však vychádzala z obdobia roku 2010 a parametre vstupujúce do výpočtu maximálnych povolených výnosov vychádzajú práve z tohto roka. Aj pre rok 2023 naše ceny za poskytované služby  – tarifa za prístup a tarifa za distribúciu, zostali na nezmenenej úrovni, s výnimkou tarify, ktorá pokrýva straty pri distribúcii. Tieto závisia od cien elektriny na trhu. Môžem teda potvrdiť, že naše maximálne povolené výnosy sa určite nezvýšili v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

Ako ste hospodárili v minulom roku?

Ešte nemáme auditované účtovné výsledky schválené príslušnými orgánmi našej spoločnosti. Všetky kľúčové výkonnostné parametre hospodárenia však budú nižšie ako v predchádzajúcom období.

Spomínali ste, že na jednej strane ste limitovaní reguláciou z hľadiska príjmov. Náklady zrejme rástli?

Áno, vstupy ako materiál a služby nakupujeme za trhové ceny. Za uvedené obdobie sa podstatne zvýšili najmä personálne náklady. V minulých obdobiach sa nám darilo manažérskymi rozhodnutiami a efektívnym obstarávaním kompenzovať nárast personálnych nákladov. Vzhľadom na aktuálnu situáciu na trhu sa nám však nožnice medzi povolenými výnosmi a nákladmi otvárajú. Ak chceme, aby v našej spoločnosti, kritickej infraštruktúre, pracovali kvalitní a odborne zdatní zamestnanci, je nevyhnutné to zohľadniť v cenovej regulácii v ďalších obdobiach.

Očakávate, že v novom regulačnom období vám výnosy stúpnu?

Predovšetkým očakávame, že nová cenová vyhláška vytvorí transparentné, férové a predvídateľné podmienky pre našu činnosť počas celého regulačného obdobia. Zatiaľ nová vyhláška nie je platná, no pôvodná skončila minulý rok. Očakávame, že nová vyhláška by mohla byť prijatá v priebehu nasledujúcich týždňoch.

Spomínali ste, že cenu tarify za prístup a distribúciu máte stanovenú na úrovni vlaňajška. Vieme, že inflácia je 15 percent. Limituje vás to?

Je pravda, že na základe cenového rozhodnutia regulačného úradu sú ceny na rok 2023 rovnaké ako pre rok 2022. Z hľadiska nákladov však dochádza k nárastu. Napríklad v kolektívnej zmluve sme sa zaviazali zvyšovať mzdy a reflektovať situáciu na trhu. Rovnako však z dôvodu inflácie rastú ceny vstupných materiálov a nakupovaných služieb. A je tu aj ďalší dôležitý parameter, ktorý ovplyvňuje naše hospodárenie. Spotreba elektrickej energie u našich zákazníkov. Túto ako infraštruktúra nedokážeme ovplyvniť.

Viete konkretizovať pokles spotreby?

Závisí to od napäťovej úrovne. V princípe je to najmä pokles na úrovni veľmi vysokého napätia asi o šesť percent. Celkovo za prvé tri mesiace roka evidujeme pokles spotreby o štyri percentá oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

O pripájaní obnoviteľných zdrojov

Pred distribučnými spoločnosť...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-11 22:00:14 - Feat.: 1 - Title: Ako v treťom svete. Závody u nás utlmujú výrobu, lebo im chýba elektrina, dosť jej majú iba cez víkend 02 - Modified: 2023-04-15 16:08:13 - Feat.: 1 - Title: Bytovky čaká zmena, účty za energie im zníži slnko. Ako sa nový zákon uplatní v praxi? (rozhovor) 03 - Modified: 2023-04-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Biznis zas na bočnej koľaji. Štát vybavil „lacnú“ elektrinu okrem domácností aj firmám, no za dvojnásobok 04 - Modified: 2023-04-04 22:00:42 - Feat.: 1 - Title: Investície sa od nás presúvajú do USA. A zelenšia Európa bude kontinent drviť ešte viac 05 - Modified: 2023-04-02 06:12:29 - Feat.: 1 - Title: Investícia za 50 miliónov zamrzla, stojíme pred otázkou života a smrti, hovorí pre HN riaditeľ spoločnosti
01 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 02 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 03 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 04 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 23:51