Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Viac ako pol miliardy. Ministerstvo vyčíslilo, koľko dalo na kompenzácie pre domácnosti

04.05.2023, 11:16
Autor:
ČTKČTK

Plyn slovenským domácnostiam tento rok zdražel len o zhruba 16 percent, teda výrazne menej, než keby sa do cenníkov pre domácnosti plne premietol vývoj na burzách.

Kompenzácia nižších ako trhových cien zemného plynu pre domácnosti stáli štát v prvom štvrťroku takmer 561 miliónov eur. Peniaze dostali dodávatelia plynu, ktorí nemohli do cenníkov pre rodiny plne premietnuť vývoj na svetových trhoch. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo ministerstvo hospodárstva.

Vláda na konci vlaňajška využila po zmene príslušného zákona nové právomoci, ktoré jej za krízovej situácie umožňujú regulovať cenu energií.

Plyn zdražel viac ako elektrina

Plyn domácnostiam na Slovensku tak tento rok zdražel len o zhruba 16 percent, teda výrazne menej, než keby sa do cenníkov pre domácnosti plne premietol vývoj na burzách. Za bežnej situácie o regulovaných cenách energií v krajine rozhoduje regulačný úrad ÚRSO.

image

Sú elektrické kamióny len utópia? Nákladiak skúša Lidl, inou cestou ide Slovenská pošta

Dodávateľom plynu, ktorí plyn nakupovali za vyššie ceny, vzniknutý rozdiel v súlade s príslušným vládnym nariadením prepláca štát. V prvom štvrťroku najvyššie kompenzácie dostali štátne plynárne SPP, ktoré sú najväčším predajcom plynu v krajine.

Elektrická energia tento rok domácnostiam zdražela oproti minulému roku len asi o 2,5 percenta. Prispela k tomu dohoda so súkromnými akcionármi Slovenských elektrární, že podnik dodá lacný prúd.

Náklady na energie a potraviny majú hlavný podiel na výdavkoch slovenských domácností. Vlani v lete ceny energií na burzách vystúpili na rekordné hodnoty, následne výraznejšie klesli.

Kompenzácie pre väčších odberateľov

Pre väčších odberateľov energií zaviedla vláda čiastočné kompenzácie vysokých nákupných cien elektriny a zemného plynu. Od mája sa potom po rozhodnutí vlády znížili distribučné poplatky za dodávku elektriny pre firmy, samosprávu a ďalšie inštitúcie na úroveň minulého roka.

image

Brusel hľadá názory zdola, oslovil aj učiteľa z Partizánskeho: Musíme predísť vyhoreniu ľudí, hovorí pre HN

Podľa skorších informácií opatrenie vyjde na 325 miliónov eur a energetickým firmám bude štát výpadok príjmov z poplatkov kompenzovať.

Na kompenzácie vysokých cien energií vláda v štátnom rozpočte na tento rok vytvorila rezervu 3,5 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:35