ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Podľa nového zákona by mal potravinárom štát odpustiť polročné odvody

04.08.2023, 10:20
Autor:
TASRTASR

O podmienkach poskytnutia štátnej pomoci Sociálna poisťovňa v spolupráci s Protimonopolným úradom a Ministerstvom práce v týchto dňoch komunikuje s Európskou komisiou.

Zamestnávatelia v potravinárstve a v živočíšnej výrobe by mali podľa novely zákona o sociálnom poistení, účinnej od 1. augusta, za svojich zamestnancov pol roka platiť nižšie odvody.

Prvýkrát by za nich nemali platiť poistné za august 2023 a naposledy za január 2024. Problematika však podlieha schvaľovaciemu procesu Európskej komisie. O podmienkach poskytnutia štátnej pomoci Sociálna poisťovňa v spolupráci s Protimonopolným úradom a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny v týchto dňoch komunikuje s komisiou. V piatok o tom informoval hovorca poisťovne Martin Kontúr.

image

Strany sú zatiaľ „lenivé“, chýba rozhodujúca téma. Jeden expert má však jasno v tom, čo zlomí voľby

Z novely zákona o sociálnom poistení vyplýva, že môže ísť o štátnu pomoc, ktorá by mohla byť riešená v zmysle Dočasného krízového a prechodného rámca pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva.

Podozrenie, že v prípade legislatívnej úpravy môže ísť o štátnu pomoc, bolo obsiahnuté v stanovisku ministerstva a aj v zásadných pripomienkach protimonopolného úradu, ktorý odporúčal legislatívnu novinku preveriť s Európskou komisiou. Sociálna poisťovňa po schválení novely v spolupráci s rezortom práce a PMÚ začala komunikovať aj s komisiou.

"V prípade, ak by sme tak neurobili a dodatočne by sa preukázalo, že Sociálna poisťovňa poskytuje nedovolenú štátnu pomoc, potravinárske subjekty by museli pomoc vrátiť, a to aj s úrokmi a penále," uviedol generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko.

SP ako poskytovateľ pomoci má podľa eurokomisie pripraviť návrh schémy štátnej pomoci, ktorá určí podrobné pravidlá jej uplatňovania v praxi. SP návrh pripravuje, následne ho doručí PMÚ a ten EK.

image

Nakupujme bez plytvania

Až po schválení komisiou a uverejnením v Obchodnom vestníku bude môcť nové pravidlá premietnuť do svojich metodických postupov, úprav informačných systémov a samotnej rozhodovacej činnosti.

Od rozhodnutia komisie závisí postup, akým bude poisťovňa povinná legislatívnu úpravu implementovať a aké podmienky bude potrebné zo strany potravinárov splniť.

"V súčasnosti nie je potrebné zo strany potravinárov kontaktovať Sociálnu poisťovňu. Informácie o ďalšom postupe zverejní v priebehu augusta. Proces odvodovej úľavy bude možné zahájiť až po odsúhlasení schémy európskej komisie a jej zverejnení v Obchodnom vestníku," informoval Kontúr.

01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 04 - Modified: 2024-04-22 08:40:59 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad schválil ovládnutie energetickej firmy GGE pražskou spoločnosťou Unicapital Energy 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:04