ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Slovensko trpí nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov v stavebníctve, tvrdia podnikateľské zväzy

10.08.2023, 15:34
Autor:
TASRTASR

Navrhujú, aby nad komplexným plánovaním potrieb pre stavebníctvo a remeslá prevzal späť kontrolu štát, napríklad prostredníctvom rezortu školstva alebo iných poverených orgánov štátnej správy.

Stavebné malé a stredné podniky upozorňujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v stavebných profesiách. Informovali o tom vo štvrtok Slovenský živnostenský zväz, Cech strechárov Slovenska a Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, ktorí prijali spoločnú deklaráciu na podporu stavebných remesiel.

"Pri riadení odborného vzdelávania a prípravy cestou krajských samospráv sa často stráca zo zreteľa celospoločenský verejný záujem, ktorým by malo byť zabezpečenie dostatku kvalitnej pracovnej sily v rámci krajiny, a to nielen pre priemysel, ale aj pre stavebníctvo, remeslá a iné spoločensky nenahraditeľné profesie," priblížili remeselníci a živnostníci.

image

Priemyselná produkcia v júni medziročne vzrástla, podporili ju najmä energetika a automobilový priemysel

Preto navrhujú, aby nad komplexným plánovaním potrieb pre stavebníctvo a remeslá prevzal späť kontrolu štát, napríklad prostredníctvom rezortu školstva alebo iných poverených orgánov štátnej správy.

"Štát by mal školám stanoviť limity vychádzajúce z veľkosti populačného ročníka. Limity z populácie sú demokratický a inteligentný nástroj, lebo nebránia záujemcovi uchádzať sa o miesto na škole, ale udávajú maximálne možné počty žiakov," zdôraznil prezident SŽZ Stanislav Čižmárik s tým, že na školách nemôže byť k dispozícii dvojnásobný počet miest.

image

Stavebná produkcia slovenských firiem medziročne vzrástla o 2,3 percenta. Výstavba domov klesá už pol roka

Prezident ZSPS Pavol Kováčik poukázal na to, že školám musí byť umožnené flexibilne reagovať na meniace sa nároky na vzdelanie absolventov, požiadavky na zmenu osnov, na materiálno-technické zabezpečenie a aj na kvalifikáciu pedagógov.

Jedným z mnohých návrhov deklarácie je aj zrušenie vydávania nových voľných živností pre stavebné činnosti, zavedenie centrálnych, celoštátne riadených, transparentných prijímacích pohovorov a nastavenie minimálnej úrovne výsledkov pre prijatie žiaka na gymnáziá.

Deklaráciu predložili spolu so žiadosťou o rokovanie rezortom školstva, práce, hospodárstva a dopravy, ako aj predstaviteľom politických strán, ktoré kandidujú v blížiacich sa voľbách do Národnej rady.

01 - Modified: 2024-04-26 07:19:37 - Feat.: - Title: Ceny stavebných prác boli medziročne vyššie o viac než päť percent, tempo rastu stúpa 02 - Modified: 2024-04-11 09:57:01 - Feat.: - Title: Slovenské stavebníctvo bude v tomto roku zápasiť s nižším dopytom, tvrdia analytici 03 - Modified: 2024-04-11 07:35:56 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia vo februári mierne poklesla, pozitívny vplyv na celkový výsledok mali práce v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 05 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:40