Ilustračná snímka. FOTO: Archív HN
StoryEditorLikvidácia v gastre. Štvrtina slovenských krčiem skončila
- Pandémiu prežilo 65 percent barov, od roku 2019 zanikla štvrtina typických krčiem a celkový počet prevádzok klesol o 15 percent.
- Napriek istej konkurenčnej výhode majú problémy aj malé pivovary a gastropodniky, ktoré sú ich odberateľmi.
- Prevádzky majú problém udržať si vyškolený personál a zákazníci menia svoje nákupné správanie.
Niektoré gastropodniky pandémiu, nárast cien energií a celkové zdražovanie neprežili, medzi nimi aj reštaurácia Beseda, ktorá patrila medzi najstaršie prevádzky v Bratislave. Tento rok ju majiteľ dal na predaj.
Kde možno hľadať príčinu týchto problémov? Nejde totiž len o nižšiu návštevnosť, konzumáciu a chýbajúci personál. Segment HoReCa prechádza revolúciou. Zákazníci menia svoje nákupné správanie a podniky o nich musia bojovať rôznymi spôsobmi, aby ich získali naspäť.
Zmeny zrýchlili vonkajšie činitele posledných rokov ako pandémia, inflácia, zvyšovanie cien vstupných surovín a energií. Pred rokom 2020 bol gastrosegment silnejší o 15 percent prevádzok, čo sa nezmenilo ani po vlaňajšom príchode nových prevádzkovateľov do sektora.
Zatvárajú krčmy na dedinách
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: V Poprade sa vyrába vodka aj z mlieka. Liehovar získava zákazky v ďalekej Keni
02 - Modified: 2023-09-04 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Vlaňajšok bol pre donáškové služby prvý „normálny“. Jeden z top hráčov hlási rekordné tržby
03 - Modified: 2023-08-24 17:24:35 - Feat.: 1 - Title: Na vinič útočila nebezpečná choroba aj búrky. Špičky nášho vinárstva prezradili, aký bude ďalší ročník
04 - Modified: 2023-08-23 09:08:29 - Feat.: 1 - Title: Ikonu Petržalky po vyše 30 rokoch zavreli, teraz sa vracia. Podnik otvorí už čoskoro
05 - Modified: 2023-08-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Popredná ukrajinská sieť barov prichádza do Bratislavy. HN poznajú dátum otvorenia
01 - Modified: 2024-09-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána
02 - Modified: 2024-08-30 08:05:59 - Feat.: - Title: Taliansky kuchár ponúka pizzu s melónom. V Neapole vyvolal medzi ľuďmi obrovskú vlnu nevôle
03 - Modified: 2024-08-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Účet, pri ktorom ti zabehne. Pozreli sme sa, v ktorých európskych hlavných mestách zaplatíš za večeru najviac a najmenej
04 - Modified: 2024-08-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Dovolenka v exotike je aj o jedle. Prinášame zoznam domácich špecialít, ktoré na výlete nemôžeš vynechať
05 - Modified: 2024-08-17 07:30:00 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné súdiť sa