Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Slovenským domácnostiam hrozí energetická chudoba. Regulátor navrhuje adresnú ochranu

14.09.2023, 16:11
Autor:
TASRTASR

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zdôraznil, že energetická chudoba je komplexná problematika, ktorá nebola v minulosti systematicky riešená.

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris zaslal vo štvrtok vláde dokument "závery nadrezortnej pracovnej skupiny k implementačným aspektom Koncepcie na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby a odporúčania ďalších krokov".

Ten ponúka konkrétny návrh definície energetickej chudoby a zároveň obsahuje odporúčania ďalších krokov na zavedenie možných opatrení na ochranu domácností ohrozených energetickou chudobou, informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Nedostupnosť energií

"Predložený dokument tvorí podklad na ďalšie kroky orgánov štátnej správy, ktoré by mali viesť k posilňovaniu adresnej ochrany domácností v Slovenskej republike pred hrozbou energetickej chudoby, teda pred rizikom faktickej nedostupnosti energií a pitnej vody, ktoré sú predpokladom na zabezpečenie dôstojného štandardu pre život a zdravie všetkých občanov a obyvateľov Slovenskej republiky," uviedol Juris.

image

Ceny elektriny pôjdu ruka v ruke s plynom. Vojna na Ukrajine prináša vysoké riziko ich kolísania

Dodal, že podľa odporúčaní by bolo vhodné v ďalších fázach prípravy a nadväzujúcej implementácie odporúčaných opatrení na ochranu domácností pred energetickou chudobou rozhodnúť o orgáne štátnej správy, ktorý bude gestorom problematiky energetickej chudoby a ukotviť gestorstvo na úrovni primárnej legislatívy (kompetenčný zákon).

Zároveň by sa mal gestor poveriť úlohou vypracovať legislatívny návrh na ustanovenie definície energetickej chudoby, kritérií a spôsobu jej posudzovania, a povinností jednotlivých orgánov štátnej správy pri poskytovaní súčinnosti.

Ohrozené domácnosti

K výstupom tohto dokumentu by sa mala zrealizovať verejná konzultácia a napokon aj pripraviť a zaviesť nástroje a schémy na ochranu domácností pred energetickou chudobou v pôsobnosti jednotlivých rezortov. "

Realizácia odporúčaných opatrení, v prípade ich schválenia vládou, si bude vyžadovať dlhší čas. "Z pohľadu možností ochrany domácností ohrozených energetickou chudobou v najbližšom období, a to najmä v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne, využitie a už prebiehajúci proces úpravy existujúcich podporných nástrojov štátu môžu výrazne prispieť k adresnej ochrane zraniteľných skupín odberateľov," upozornil Juris.

image

Tempo rastu cien sa spomalilo už šiesty mesiac po sebe, v auguste inflácia klesla pod deväť percent

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zároveň zdôraznil, že energetická chudoba je komplexná problematika, ktorá nebola v minulosti systematicky riešená. Dôsledkom toho je, že kompetencie v tejto oblasti v súčasnosti  majú viaceré orgány štátnej správy, avšak na úrovni kompetenčného zákona nie je určený gestor, ktorý by zastrešoval problematiku ako celok.

Úrad pripomenul, že vypracováva návrh koncepcie pred začiatkom každého nového regulačného obdobia, avšak mandát a zdroje na implementáciu konkrétnych nástrojov pomoci má prioritne vláda a jej orgány.

01 - Modified: 2023-06-13 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Koniec helikoptérovej pomoci. Ódorov kabinet chystá škrty v energetike, naráža však na nečakaný problém 02 - Modified: 2023-06-03 12:50:03 - Feat.: 1 - Title: Energetická chudoba sa v Chorvátsku stáva čoraz väčším problémom, polovica ľudí nečakané výdavky nezvládne 03 - Modified: 2023-04-22 13:55:31 - Feat.: 1 - Title: Prísnejšia zelená politika Bruselu: Priemysel, letecká a námorná doprava si priplatia
01 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 02 - Modified: 2024-04-26 07:40:44 - Feat.: - Title: Ceny priemyselných výrobcov v marci medziročne klesli o 15 percent, sú za tým lacnejšie energie 03 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:59