Na snímke výstavba obchvatu mesta Brezno z roku 2017. FOTO: TASR/Branislav Račko
StoryEditor

Druhá etapa obchvatu mesta Brezno je hotová, pomôže odsunúť dopravu z centra

29.09.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR

Stavba necelého dvojkilometrového úseku si vyžiadala náklady takmer 40 miliónov eur z eurofondov.

Obyvatelia Brezna, ale aj tranzitujúci vodiči sa dočkali otvorenia druhej etapy obchvatu mesta Brezno, ktorý prepája hlavný ťah I/66 s cestou I/72 v smere na Tisovec. Stavba necelého dvojkilometrového úseku si vyžiadala náklady takmer 40 miliónov eur z eurofondov. Prví vodiči po ňom prešli v piatok okolo poludnia.

"Odsunie to dopravu z centra mesta, ktorá smeruje na Tisovec po ceste I/72. Už bude smerovať priamo, od príjazdu od Banskej Bystrice sa vodiči dostanú priamo na výjazd po ceste I/72 za mestom. Na úseku je niekoľko mostných objektov," uviedol riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Banská Bystrica Slovenskej správy ciest Miloš Kreth.

Výstavba úseku sa predĺžila o niekoľko mesiacov pre masívny zosuv svahu v dĺžke asi 500 metrov, ktorý ohrozoval domy aj priemyselnú zónu. Bolo nutné vykonať nadštandardný geologický prieskum.

image

Čo s diaľnicou do Košíc a pôjdeme cez PPP projekty? Politici hovoria, ako by stavali autostrády (anketa)

Práce sa tiež výrazne predražili. Pôvodne vysúťažená cena diela sa pohybovala okolo 20 miliónov, došlo však k jej stopercentnému zvýšeniu.

"K zvýšeniu došlo vplyvom zosuvu svahu a stavbu tiež zachytila covidová pandémia a vojnový konflikt na Ukrajine, to všetko do toho vstúpilo. Celková suma je tak približne 40 miliónov eur s DPH," zdôvodnil Kreth.

Výstavbu realizovalo združenie spoločností SMS a Viakorp.

Obchvat mesta Brezno pozostáva z troch etáp, prvá bola odovzdaná do užívania v roku 2017. Druhá etapa prepája hlavný ťah medzi Banskou Bystricou a Breznom s cestou I/72 smerom na Tisovec, tretia etapa obchvatu má pokračovať v smere na Horehronie. Jej bližšie termíny nie sú zatiaľ známe.

Nový obchvat už vo štvrtok "pokrstili" Brezňania, ktorí sa po ňom mohli prejsť pešo, na bicykloch, korčuliach či kolobežkách.

01 - Modified: 2023-07-21 07:25:10 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na Pohroní stojí dvakrát toľko, než určil tender. Môže za to aj masívny zosuv pôdy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 22:57