Most SNP v Bratislave. ILUSTRAČNÉ FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Pre bratislavské mestské časti je náročné pripraviť vyrovnaný rozpočet na rok 2024, sťažujú sa samosprávy

06.12.2023, 10:46
Autor:
TASRTASR

Dôvodom sú výpadky pre vládne balíčky či inflácia. Schválený zatiaľ nie je ani rozpočet hlavného mesta, ktorý je pre samosprávy rovnako kľúčový.

Bratislavské mestské časti priznávajú, že je pre ne náročné zostaviť vyrovnaný rozpočet na rok 2024. Dôvodom sú výpadky pre vládne balíčky či inflácia. Schválený zatiaľ nie je ani rozpočet hlavného mesta, ktorý je pre samosprávy rovnako kľúčový. Niektoré z nich predložia návrh rozpočtu ešte v decembri, iné začnú rok 2024 v rozpočtovom provizóriu.

Výdavky prevyšujú príjmy

Schvaľovať rozpočet by mala v decembri napríklad Petržalka. "Zostaviť rozpočet nebolo jednoduché, lebo požiadaviek na výdavkovú časť je viac, ako umožňuje rozpočet príjmov," povedala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Samospráva má totiž veľa projektov, ktoré chce dokončiť, alebo začať nové. Snahou bude preto získať čo najviac financií z dotácií, chýbajúce prostriedky chce doplniť z rezervného fondu po schválení záverečného účtu za rok 2023.

V decembri by malo schvaľovať rozpočet aj miestne zastupiteľstvo v Starom Meste. "Zostaviť návrh budúcoročného rozpočtu bolo veľmi náročné. Vďaka nemalému úsiliu sa nám však podarilo zostaviť vyrovnaný návrh rozpočtu," uviedla hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.  

Na rozpočte pracuje aj Karlova Ves. Pre mestskú časť je však podľa jej hovorcu Branislava Heldesa za súčasných podmienok mimoriadne náročná výzva zostaviť zo zákona vyrovnaný rozpočet. "Už dávno sme zaviedli šetriaci režim a obmedzili výdavky na nevyhnutné minimum. Pri tvorbe rozpočtu sme nútení škrtať také výdavky bežného rozpočtu, ktoré sme donedávna považovali a stále považujeme za nutné a samozrejmé," zdôraznil Heldes.

image

Šialené tempo Ficovej vlády

Ružinov v provizóriu

Rozpočet bude v decembri schvaľovať aj miestne zastupiteľstvo v Podunajských Biskupiciach. "Mestská časť má návrh rozpočtu na rok 2024 už pripravený," poznamenal Ján Borčin z miestneho úradu.

Naopak, do rozpočtového provizória by mal ísť napríklad Ružinov. "Rozpočet mestskej časti na rok 2024 sa pripravuje extrémne ťažko," priznal starosta Ružinova Martin Chren. Poukazuje okrem iného aj na negatívne výhľady a prognózy, podľa ktorých by samospráva mala dostať menej peňazí, ako hospodárila tento rok, ktorý bol "extrémne ťažký". "Nebol schválený ani rozpočet hlavného mesta, ktorý je pre nás kľúčový. Preto sme sa rozhodli, že opäť, keďže to nemá žiadne negatívne vplyvy, pôjdeme do rozpočtového provizória," povedal Chren s tým, že návrhom rozpočtu by sa mali poslanci zaoberať začiatkom februára.

Rozpočtové provizórium nevylučuje ani Rača. "Zostavenie rozpočtu je tento rok komplikované," uviedol Miroslav Vajs z miestneho úradu. Návrh rozpočtu by mohli poslanci schvaľovať v januári. Na rozpočet hlavného mesta čaká napríklad aj Vrakuňa. "Rozpočet sa pripravuje ťažko," odkázali z miestneho úradu.

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:28