Premiér SR Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Martin Baumann 
StoryEditor

Vláda vzala na vedomie správu Najvyššieho kontrolného úradu o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov

20.12.2023, 13:26
Autor:
TASRTASR

Cieľom materiálu bolo poukázať na netransparentnosť systému správy zabezpečenia.

Vláda na svojom stredajšom rokovaní vzala na vedomie informatívny materiál Najvyššieho kontrolného úradu o "núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov".

Jeho cieľom bolo poukázať na netransparentnosť systému správy zabezpečenia a skladovania núdzových zásob ropy a ropných výrobkov na Slovensku a taktiež na riziká v oblasti hospodárneho využívania finančných prostriedkov v tejto oblasti.

Skladovanie núdzových zásob ropy a ropných výrobkov podľa akcionárskej zmluvy zabezpečuje Spoločnosť pre skladovanie (SpS).

image

Tá sa podľa Najvyššieho kontrolného úradu v systéme zabezpečenia núdzových zásob javí ako neopodstatnená z dôvodu, že väčšinu služieb, ktoré poskytuje v agentúrnom modeli, zabezpečuje prostredníctvom tretích strán.

Všetky služby súvisiace so skladovaním núdzových zásob ropy pre ňu podľa inšittúcie vykonáva jej materská spoločnosť Transpetrol.

"Ambíciou kontrol Navjyššiegho kontrolného úradu bolo komplexne zhodnotiť preverovanú verejnú politiku, pričom výsledky mali priniesť spoľahlivé informácie o zabezpečení strategickej oblasti núdzových zásob ropy a ropných výrobkov ako jedného z prvkov kritickej infraštruktúry štátu," uviedol úrad.

image

Poslanci schválili vznik nového ministerstva, odklepli tiež zmeny v menovaní šéfov dôležitých úradov

Rozdiel medzi výškou skladného pre SpS a odplatou za poskytnuté služby uhrádzané SpS Transpetrolu predstavoval podľa úradu sumu 22,34 milióna eur za roky 2020 až 2022.

"Vo všeobecnosti možno konštatovať, že táto suma predstavuje navýšenie nákladov agentúrneho modelu s otáznou pridanou hodnotou. Kontrolou identifikované nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami SpS je zreteľné a závažné," dodal úrad.

"Najvyššú kontrolný úrad preukázal, že agentúrny model je zložitý a zahŕňa veľa aktérov, ktorí sú poprepájaní zložitými zmluvnými, finančnými a majetkovými vzťahmi, čo zvyšuje riziko netransparentnosti a nedôveryhodnosti samotného systému," špecifikoval úrad.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 02 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 03 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 04 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 05 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:40