Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Milan Kapusta  
StoryEditor

Využívanie geotermálnej energie v mestách znižuje cenu tepla, ukazuje analýza

30.12.2023, 12:19
Autor:
TASRTASR

V roku 2026 majú ku geotermálne vykurovaným mestám pribudnúť aj Košice.

Slovensko využíva len jedno percento energetického potenciálu svojich geotermálnych vôd. Avšak pri efektívnom využívaní tejto energie by mohli byť desaťtisíce slovenských domácností zásobovaných lacnejším teplom.

Analytička Eva Sadovská zo spoločnosti Wood & Company poukázala na rozdiel v cenách tepla pri jeho výrobe z konvenčných surovín a z geotermu.

Slabé zastúpenie

Na Slovensku sa o výrobu elektriny a tepla z obnoviteľných zdrojov (OZE) pričiňujú najmä vodné elektrárne, biomasa či solárna fotovoltika. Geotermálne výhrevne a elektrárne majú podľa Sadovskej slabé zastúpenie.

Odborník na geotermálnu energiu Michal Mašek zdôraznil, že cena tepla za jednu megawatthodinu zostala v mestách, využívajúcich geotermálnu energiu, výrazne nižšia aj po dramatickom vývoji na energetickom trhu v roku 2022.

image

Energia z geotermu je cenovo stabilná a lacná

Jedným z príkladov je Veľký Meder v okrese Dunajská Streda, v ktorom podiel geotermálnej energie na celkovej výrobe tepla predstavuje okolo 84 percent. Od začiatku roka 2022, keď tam cena tepla bola na úrovni 0,044 eura za kilowatthodinu (kWh), vzrástla na aktuálnych 0,048 eura/kWh.

"Iná situácia je evidovaná v Žiari nad Hronom, kde je síce vysoký potenciál geotermálnej energie, avšak zatiaľ mesto tento zdroj nevyužíva. Cena variabilnej zložky tepla v ňom vzrástla z úrovne 0,0536 eura/kWh (v úvode roka 2022) na tohtoročných 0,1682 eura/kWh," dodala Sadovská.

Pribudnúť majú aj Košice

Medzi výhody geotermálnej energie podľa analytičky patria jej stabilnosť, spoľahlivosť či ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Energetický potenciál geotermálnych vôd bol na Slovensku podľa Sadovskej stanovený na 6716 megawattov.

Vláda vo svojom programovom vyhlásení deklarovala podporu obnoviteľných zdrojov energie, energiu zo zeme však nespomína. "Vláda bude hľadať riešenia na zníženie koncovej ceny elektriny, predovšetkým na zníženie výdavkov vynakladaných na podporu obnoviteľných zdrojov, vysoko účinnej kombinovanej výroby a domáceho uhlia," uviedla vláda v programovom vyhlásení.

image

Vietor sa u nás veľmi nevyužíva, vedie skôr jadro. "Nie je to žiadúci doplnok" vraví odborník

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) ale pri decembrovom spustení skúšobnej prevádzky nového geotermálneho vrtu v Kežmarku pripomenula, že Slovensko má v oblasti geotermálnej energie veľký potenciál.

V roku 2026 majú ku geotermálne vykurovaným mestám pribudnúť aj Košice. Projekt geotermálneho vrtu pri Ďurkove, spolurealizovaný štátnou spoločnosťou MH Teplárenský Holding, má byť najväčším projektom na výrobu tepla v strednej Európe. Európskymi lídrami vo výrobe geotermálnej energie sú Island, Turecko a Taliansko.

 

01 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-24 18:26:40 - Feat.: - Title: Predražené investície. Novú výstavbu obnoviteľných zdrojov obmedzujú nízke ceny elektriny aj vysoké úroky 03 - Modified: 2024-01-15 13:21:18 - Feat.: - Title: Minimálna mzda ako 60 percent priemernej mzdy je záväzok v programovom vyhlásení vlády, reaguje Tomáš na INESS 04 - Modified: 2023-12-29 20:18:52 - Feat.: - Title: Nová elektráreň alebo radšej zábavný akvapark? Východ krajiny rieši investičnú dilemu 05 - Modified: 2023-12-18 08:42:15 - Feat.: - Title: Kežmarský geotermálny vrt uviedli do skúšobnej prevádzky. Vyhreje školu, škôlky a stovky domácností
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 10:59