Banská Bystrica FOTO: Archív HN
StoryEditor

Nájomné byty i zariadenia pre seniorov. Banská Bystrica má rozpracované projekty za viac ako sto miliónov eur

30.12.2023, 17:20
Autor:
TASRTASR

O zvyšné zdroje sa samospráva bude uchádzať z dopytových výziev z Programu Slovensko alebo plánu obnovy.

V meste Banská Bystrica sa doteraz nikdy nepripravovalo také množstvo projektov ako v súčasnosti. Rozpracované projektové zámery sú vo výške viac ako sto miliónov eur, pričom 60 miliónov eur môže získať z eurofondov, ktoré sú priamo vyčlenené pre Banskú Bystricu a 18 okolitých obcí.

Pokrok v budovaní cyklotrás

Uviedol to primátor Ján Nosko s tým, že o zvyšné zdroje sa samospráva bude uchádzať z dopytových výziev z Programu Slovensko alebo plánu obnovy.

"Vďaka tomu, že sme v uplynulých rokoch hospodárili zodpovedne, môžeme aj v ekonomicky ťažkých časoch využiť na prípravu projektových dokumentácií úverové zdroje, ktoré nám v prípade získania financií z eurofondov budú refundované.

Pracujeme na projektových dokumentáciách od obnovy ciest, chodníkov, školských zariadení cez budovanie cyklistickej infraštruktúry, parkovísk, oddychových zón a zelených projektov," zhodnotil v závere roka Nosko.

image

Nová elektráreň alebo radšej zábavný akvapark? Východ krajiny rieši investičnú dilemu

Podľa prvého viceprimátora Jakuba Gajdošíka v tomto roku došlo k významnému pokroku v budovaní cyklotrás. "Okrem získania takmer 1,5 milióna eur na realizáciu časti sásovskej cyklotrasy sme po náročnom procese dokončili projektovú dokumentáciu na cyklotrasy v Radvani, Fončorde a na trasu spájajúcu Sásovú s centrom mesta.

Verím, že v budúcom roku sa nám na ich realizáciu podarí získať mimorozpočtové zdroje z vyhlásených výziev," konštatoval Gajdošík.

Modernizácia verejnej dopravy či obnova základných škôl

Samospráva pripravuje tiež projekty výstavby zariadení pre seniorov na Malachovskej a Rudlovskej ceste, nájomných bytov na Ďumbierskej ulici, obnovu základných škôl, modernizáciu verejnej osobnej dopravy, revitalizáciu verejných priestranstiev či budovanie fotovoltických elektrární na strechách mestských budov.

"Mnohé z projektov sú zamerané na zvyšovanie kvality životného prostredia a zavádzanie opatrení súvisiacich so zmenou klímy. V uplynulom období bola úspešná aj mestská organizácia Záhradnícke a rekreačné služby a vďaka získaným grantom sa vysadilo v Sásovej a v Radvani-Kráľovej takmer sto kusov drevín," doplnil druhý zástupca primátora Martin Majling.

image

Vzniknú parkoviská aj cyklocesty. Bratislava bude v budúcom roku hospodáriť s vyše šestomiliónovým rozpočtom

V tomto roku sa v meste podarilo ukončiť prvú etapu budovania polopodzemných kontajnerov, obnoviť viacero ciest, chodníkov a opraviť ďalší most na Mládežníckej ulici. Skvalitnením vybavenia prešli mestské Rozprávkové jasličky, komplexnou rekonštrukciou materská škola na Šalgotarjánskej ulici i odborné učebne, jedálne a telocvične v niektorých školách.

K ďalším investičným akciám patrilo vybudovanie cyklomosta ponad cestu R1 či modernizácia svetelných križovatiek na hlavnom ťahu I/66 alebo nákup nových vozidiel MHD. V skúšobnej prevádzke sú po komplexnej rekonštrukcii nové kremačné pece.

 

01 - Modified: 2024-04-21 14:41:21 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia slepej ulice v Banskej Bystrici finišuje, ľudia na zavŕšenie prác čakali 30 rokov 02 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 03 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 04 - Modified: 2024-04-08 12:27:28 - Feat.: - Title: Renault vylepšuje svoj kompaktný crossover. Novinka prináša mnoho zásadných zmien 05 - Modified: 2024-04-11 09:59:53 - Feat.: - Title: Vyššia motivácia zamestnať čerstvých absolventov? Podľa štátu pomôžu tieto kroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:22