Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kontrolóri zistili v Slovensko IT viacero rizík a nenaplnenie cieľov

12.01.2024, 12:10
Autor:
TASRTASR

Okrem problémov v hospodárení štátnej spoločnosti Slovensko IT kontrolóri zistili aj riziká pri riadení projektov či nedostatočne nastavené kontrolné mechanizmy.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zistil v štátnej akciovej spoločnosti Slovensko IT viacero rizík. Okrem iného išlo o negatívne hospodárenie či absenciu finančného riadenia.

V prvých dvoch rokoch pôsobnosti hospodárila so stratou 3,89 milióna eur, keďže nemala zabezpečené zákazky a nepristúpila k zníženiu nákladov. Informovala o tom v piatok hovorkyňa NKÚ SR Daniela Bolech Dobáková.

Kontrolóri zistili, že náklady spoločnosti každoročne rástli. Medzi najvýznamnejšie položky patrili osobné náklady, nájomné nehnuteľností a náklady na manažérske činnosti.

Riziká aj pri riadení projektov

"Štruktúra interných kapacít nebola pri založení spoločnosti optimálna, bolo prijatých veľa zamestnancov, pričom spoločnosť nemala zabezpečené zákazky a nemala jasný podnikateľský plán. Zamestnanci boli viac ako rok od založenia firmy využívaní len na úrovni maximálne 45 percent," upozornil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

image

Otočka po vyše dvoch rokoch sa potvrdila. Najviac mzdy rástli tam, kde sú najnižšie

Okrem problémov v hospodárení zistili kontrolóri aj riziká pri riadení projektov či nedostatočne nastavené kontrolné mechanizmy. Ako uviedlo NKÚ, spoločnosť avizovala nižšie náklady na vybrané pozície IT expertov, čo sa však nenaplnilo. Z kontroly však vyplynulo aj to, že medzi výhody spoločnosti patrí skrátenie času pri dodávaní zákaziek a zníženie závislosti od dodávateľa.

Rezort informatizácie podľa kontrolórov uplatňoval výkon práv jediného akcionára nedostatočne.

"Realistický podnikateľský plán spoločnosti bol valným zhromaždením schválený až v septembri minulého roka. Dozorná rada nevykonávala kontrolnú činnosť v zmysle Obchodného zákonníka, a teda nepreverovala, či sú účtovné záznamy riadne vedené v súlade so skutočnosťou a či sa podnikateľská činnosť uskutočňuje v súlade s právnymi predpismi, stanovami a pokynmi valného zhromaždenia," uviedla Dobáková.

Odchýlky boli adresované verbálne 

Spoločnosť uzatvorila podľa kontrolórov v sledovanom období od septembra 2020 do júna 2023 spolu 18 zmlúv a deväť objednávok v hodnote asi 19,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Kontrolóri zistili, že obsahové alebo finančné odchýlky boli adresované predstavenstvu iba verbálne. Preto nebolo možné spätne overiť, kto a v akom rozsahu rozhodoval o zmenách.

image

Problémy firiem pocítime všetci

"NKÚ odporúča ministerstvu informatizácie predložiť na rokovanie vlády zámer jej ďalšieho pôsobenia alebo ukončenia činnosti. Rezort musí zodpovedať otázku o opodstatnenosti a schopnosti pôsobenia štátnej IT firmy v tomto dynamicky sa rozvíjajúcom odvetví," zdôraznil Andrassy.

Založením štátnej spoločnosti Slovensko IT v roku 2020 vznikla štátu škoda 2,8 milióna eur. Uviedol to vo štvrtok (11. 1.) šéf rezortu informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že za spoločnosť sídliacu v Košiciach sa osem mesiacov platila prevádzka, hoci nemala žiadnu zákazku.

Raši obvinil z neprofesionality a zlých manažérskych rozhodnutí exšéfku rezortu Veroniku Remišovú (Za ľudí), ktorá tieto tvrdenia odmietla.

01 - Modified: 2024-04-26 10:08:35 - Feat.: - Title: Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad 02 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 03 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 04 - Modified: 2024-03-22 10:38:56 - Feat.: - Title: Vysoké odmeny či nákup luxusných áut. Kontrolóri odhalili nedostatky na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu 05 - Modified: 2024-03-15 10:02:40 - Feat.: - Title: Kontrolóri upozornili na výrazné nedostatky v systéme krízového riadenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:44