Predseda politickej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Gastrolístky by sa mohli zamestnancom poskytovať za mesiac pozadu, navrhuje SaS

01.02.2024, 11:11
Autor:
TASRTASR

Dôvodom takejto navrhovanej zmeny je podľa nich odstránenie viacerých aplikačných problémov. Zamestnanec takouto zmenou podľa predkladateľov nič nestratí, stravné poukážky dostane len s "posunom v čase".

Stravné poukážky by sa mohli zamestnancom poskytovať za mesiac pozadu. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, ktorý do Národnej rady predložili poslanci za SaS Marián Viskupič, Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková. Nadobudnutie účinnosti sa navrhuje k 1. júnu.

"Cieľom predloženého návrhu je explicitne zakotviť, že stravné poukážky a tiež finančný príspevok na stravovanie sa poskytujú za mesiac pozadu a zamedziť tak možnosti v súčasnosti uplatňovaného výkladu, že stravné poukážky sa poskytujú zamestnancovi vopred (spravidla na začiatku mesiaca) s odôvodnením, že to vyplýva z ich názvu, z povahy ich určenia a inak sa zamestnanci nebudú mať za čo stravovať," zdôvodnili navrhovatelia.

image

Od nedele vzrástli sumy stravného. Pozrite si, koľko dostanete od vášho zamestnávateľa

Dôvodom takejto navrhovanej zmeny je podľa nich odstránenie viacerých aplikačných problémov. Zamestnanec takouto zmenou podľa predkladateľov nič nestratí, stravné poukážky dostane len s "posunom v čase". Zamestnávateľom na druhej strane podľa ich názoru ubudne značná administratívna záťaž spôsobená komplikovanosťou systému a spojená s viacerými aplikačnými nejasnosťami.

Dodali, že systém tzv. stravovacích poukážok je tak trocha slovenským špecifikom, ktorý vo väčšine iných krajín nepoznajú. Stravné poukážky, respektíve finančný príspevok na stravovanie je priamym finančným benefitom zamestnanca, ktorý sa do mzdy nezahŕňa a pritom je súčasťou zamestnávateľových nákladov na zamestnanca. Okrem toho, že stravovacie poukážky negatívne skresľujú skutočný príjem slovenského zamestnanca pri medzinárodných platových porovnaniach, prinášajú aj mnoho ďalších vedľajších negatívnych efektov.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 04 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 05 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:36