Ilustračná fotografia. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Ceny kakaa prudko rastú. Čokoláda je čoraz drahšia, ale dopyt po nej zatiaľ neklesá

09.03.2024, 12:56
Autor:
TASRTASR

Obavy o dodávky kakaa zo západnej Afriky, ktorá sa podieľa približne tromi štvrtinami na svetovej produkcii, vyhnali jeho cenu v uplynulých mesiacoch nahor.

Ceny kakaa vytrvalo stúpajú a podľa analytikov komodita má priestor na predĺženie súčasného rekordného cyklu. No zatiaľ nie sú na obzore žiadne známky výrazného zníženia dopytu, informuje CNBC.

Medziročný nárast o vyše 50 percent

Obavy o dodávky kakaa zo západnej Afriky, ktorá sa podieľa približne tromi štvrtinami na svetovej produkcii, vyhnali jeho cenu v uplynulých mesiacoch nahor, až nad hranicu 6-tisíc eur za metrickú tonu, čo predstavuje medziročný nárast o vyše 50 percent. A rast cien pokračuje.

image

Tesla ani Apple či Amazon. Investorov lákajú ceny kakaa, sú na historických maximách

Prekvapujúce je, že zdražovanie zatiaľ nezabrzdilo globálny dopyt. Analytici špekulujú, že jedným z dôvodov, prečo sa kakao drží pomerne dobre, pokiaľ ide o dopyt, sú pravdepodobne "nutkavé nákupy" spotrebiteľov. Ale v druhej polovici roka už experti očakávajú určité poškodenie dopytu.

Americký výrobca čokolády Hershey minulý mesiac varoval pred slabším ziskom v súvislosti so stúpajúcimi cenami kakaa. Aj výrobca pochúťky Reese‘s Peanut Butter Cups uviedol, že ceny kakaa tento rok obmedzia rast jeho príjmov.

Sucho a silné vetry vyvolávajú nové obavy

Dodávky kakaa zo západnej Afriky zostávajú veľkým problémom. Vlaňajšie výdatnejšie zrážky ako zvyčajne vyvolali obavy o úrodu. K tomu sa pridali problémy s chorobami rastlín. Silné dažde skomplikovali aj dodávky kakaa do prístavov.

Tento rok zase suchšie poveternostné podmienky a silné vetry vyvolávajú nové obavy z toho, aká bude ďalšia úroda.

image

Zlé správy pre maškrtné jazýčky, obľúbená čokoláda bude drahšia. Aké sú dôvody?

Sucho súvisiace s klimatickým fenoménom El Niňo vo veľkej časti juhovýchodnej Ázie, Indie, Austrálie a v častiach Afriky vyvolalo v uplynulých mesiacoch rast cien mnohých poľnohospodárskych komodít, ako sú kakao, cukor či káva.

Fenomén El Niňo je prirodzene sa vyskytujúci klimatický model, ktorý nastáva, keď teplota mora vo východnom Pacifiku stúpne o 0,5 stupňa Celzia nad dlhodobý priemer. Môže vydláždiť cestu k ďalším búrkam aj suchám.

 

 

01 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 03 - Modified: 2024-04-02 21:34:15 - Feat.: - Title: Čokoláda je komodita ako zlato či ropa. Jej cena išla hore, sú za tým tieto dôvody 04 - Modified: 2024-03-31 08:30:49 - Feat.: - Title: Ceny kakaa sú na svojich maximách 05 - Modified: 2024-03-30 15:13:32 - Feat.: - Title: Veľká noc má pre spotrebiteľov tento rok trpkú príchuť. Čokoládové vajíčka sú drahšie ako kedykoľvek predtým
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:12