Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Vysoké odmeny či nákup luxusných áut. Kontrolóri odhalili nedostatky na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu

22.03.2024, 11:38
Autor:
TASRTASR

Najvyšší kontrólny úrad pri kontrole zistil, že pri odmeňovaní zamestnancov absentovali jednoznačne stanovené kritériá.

Viactisícové odmeny pre niektorých zamestnancov, nevýhodný nájom priestorov či nákup luxusných vozidiel v športovej výbave - aj to sú nedostatky, ktoré zistili kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) pri kontrole na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu (ÚÚPV) SR. V piatok o tom informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Úrad porušil viacero zákonov

"Úrad pre územné plánovanie porušil viacero zákonov, napríklad o verejnom obstarávaní, finančnej kontrole a audite či rozpočtových pravidlách.

Pri nákupe služobných áut nedodržal nariadenie vlády o výdavkových limitoch a nepostupoval ani v súlade s národnou protikorupčnou politikou," uviedol Najvyšší kontrólny úrad

image

NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov

Najvyšší kontrólny úrad pri kontrole zistil, že pri odmeňovaní zamestnancov absentovali jednoznačne stanovené kritériá.

"Nadštandardné a svojvoľné odmeňovanie odhalili napríklad v kancelárii predsedu ÚÚPV, kde jej vedúci štátny zamestnanec dostal v júni 2023 mimoriadnu odmenu vyššiu ako 22-tisíc eur bez vecného zdôvodnenia. Generálny tajomník úradu získal za dva mesiace roku 2023 odmenu viac ako 11-tisíc eur," zistili kontrolóri. Upozornili tiež na niektoré vysoké platy, ktoré nezodpovedali zaradeniu pracovníka do platovej triedy.

Predražené nákupy

Kontrolóri poukázali aj na množstvo dohôd o prácach mimo pracovného pomeru, ktoré úrad od svojho vzniku uzatvoril. V roku 2022 ich bolo 33, vlani ÚÚPV uzatvoril 83 takýchto dohôd. Ich uzatvorenie podľa NKÚ nedokázal úrad racionálne zdôvodniť.

"Ďalšie zistenie poukazuje na nesúlad s Protikorupčnou politikou SR, keď v niektorých mesiacoch pracovala na dohodu osoba v príbuzenskom vzťahu s vedúcim štátnym zamestnancom úradu," skonštatovali kontrolóri.

Kontrola odhalila aj predražené nákupy 13 služobných vozidiel v celkovej cene takmer 510-tisíc eur. ÚÚPV podľa kontrolórov napríklad nevedel zdôvodniť nákup troch luxusných áut s nadštandardnou doplnkovou výbavou za 233 600 eur.

image

Kontrolóri upozornili na výrazné nedostatky v systéme krízového riadenia

Nevýhodná je podľa kontrolórov aj zmluva o nájme nebytových priestorov v bratislavskej novostavbe za 9,78 milióna eur.

"Dlhodobo vládu upozorňujeme na potrebu zriadiť účelovú štátnu organizáciu, ktorá by zabezpečila efektívnu a hospodárnu správu administratívnych verejných budov.

Tá by mala okrem iného na starosti správu nehnuteľností, vďaka čomu by si verejné inštitúcie nemuseli priestory hľadať samy. Neuzatvárali by tak zmluvy často za nevýhodných podmienok, prípadne v drahých súkromných priestoroch," doplnila podpredsedníčka NKÚ Henrieta Crkoňová.

01 - Modified: 2024-04-26 10:08:35 - Feat.: - Title: Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad 02 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 03 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa budúci rok dočká zásadných legislatívnych zmien. Viaceré z nich už vstúpili do platnosti 05 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:31