Donedávna bola vo veľkom využívaná možnosť požiadať o takzvaný úver na nešpecifikovanú nehnuteľnosť s cieľom vyhnúť sa budúcim zvýšeniam úrokových sadzieb. FOTO: archív HN
StoryEditor

Pri zabezpečovaní úveru je potrebné si dobre zvážiť okolnosti a naštudovať si podrobnosti, upozorňuje odborník

15.07.2024, 16:03
Autor:
TASRTASR
  • Klienti si nedajú veľa námahy so získaním dostatočného množstva informácií, aby boli schopní plnohodnotne porovnať dostupné ponuky na trhu, tvrdí odborník.
  • Dôležitým faktorom je aj finančná situácia domácností.

Úverovo sa zaťažiť, často na viac rokov, si vyžaduje zrelú úvahu a rozhodovanie. Každá domácnosť vstupujúca do úverového financovania by si mala zvážiť množstvo faktorov, ktoré ju môžu ovplyvniť nielen na začiatku, ale aj neskôr počas samotného splácania úveru, upozornil garant pre sektor úverov a kapitálového trhu spoločnosti Universal maklérsky dom Marek Sokol.

"Veľké množstvo klientov si nedá námahu so získaním dostatočného množstva informácií, aby boli schopní plnohodnotne porovnať dostupné ponuky na trhu, respektíve ktorá z možností je pre nich tá najvýhodnejšia," zhodnotil Sokol.

image

Hypotéky zažívajú bitku gigantov. ČSOB sa v boji o bronz doťahuje na Tatra banku

Do tejto kategórie podľa neho patria informácie nielen o výške poplatku za poskytnutie úveru či výška úrokovej sadzby, ale napríklad aj mesačné poplatky za vedenie účtu, poplatky za predčasné splatenie, zmena zmluvných podmienok, poplatky za znalecké posudky, prípadne informácie, či niektorá banka takýto poplatok neprepláca.

Odborník pripomenul, že donedávna bola vo veľkom využívaná možnosť požiadať o takzvaný úver na nešpecifikovanú nehnuteľnosť s cieľom vyhnúť sa budúcim zvýšeniam úrokových sadzieb.

image

Za menej peňazí väčší byt ako v Bratislave. Slováci dopytom v rakúskych dedinách vypĺňajú dieru po domácich

Klient si pritom zafixuje aktuálne úverové podmienky, na výber nehnuteľnosti má následne väčšinou 6 až 12 mesiacov. V situácii, kedy sa očakáva znižovanie úrokových sadzieb, tento typ úveru nenapĺňa svoj hlavný účel, v určitých prípadoch má však podľa Sokola stále opodstatnenie.

image

Kedy ožije trh s bývaním?

Ďalší dôležitý faktor, podľa ktorého by sa mali domácnosti rozhodovať, je ich finančná situácia. Teda či bude rodina vôbec schopná dlhodobo splácať takýto úver.

"Aj napriek tomu, že Národná banka Slovenska voči takýmto situáciám priebežne upravuje viaceré parametre, ktoré majú zabezpečiť schopnosť klienta splácať, je stále potrebné, aby každá domácnosť individuálne posúdila vlastné príjmy a výdavky v rámci finančnej analýzy," zdôraznil Sokol.

01 - Modified: 2024-08-31 21:10:00 - Feat.: - Title: Envirofond rozdal úvery v hodnote viac než štyri milióny eur. Podporil 19 projektov miest a obcí 02 - Modified: 2024-08-28 07:46:00 - Feat.: - Title: Spotrebitelia boli v auguste viac pesimistickejší, najviac sa obávajú vývoja nezamestnanosti 03 - Modified: 2024-08-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Realitný trh praje kupujúcim, no ceny začínajú rásť. Ak potrebujete bývať, nákup neodkladajte, radia odborníci 04 - Modified: 2024-08-26 17:30:50 - Feat.: - Title: Zavládol medzi podnikateľmi strach? Po bežných Slovákoch objavili čaro hlavného produktu istoty aj naše firmy 05 - Modified: 2024-08-19 13:04:44 - Feat.: - Title: Počet Slovákov so skúsenosťou s kryptom vzrástol o tretinu, voči podvodom sme však stále zraniteľní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 01:24