Viskupič pripomenul, že rezort dopravy má vlastnú rozpočtovú organizáciu Slovenská správa ciest, ktorá sa má starať o výstavbu a rekonštrukcie na cestách prvej triedy. FOTO: Peter Mayer
StoryEditor

SaS kritizuje tender na poradenské služby k opravám mostov za takmer osem miliónov eur

18.07.2024, 12:57
18.07.2024, 14:39
Autor:
TASRTASR
  • Ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru) vyzvali, aby toto verejné obstarávanie zrušil.
  • Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informovali predseda SaS Branislav Gröhling a podpredseda strany Marián Viskupič.

Opozičná SaS považuje verejné obstarávanie na poradenské služby k opravám mostov v havarijnom stave za takmer osem miliónov eur, ktoré vyhlásilo ministerstvo dopravy, za nehospodárne.

Ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru) vyzvali, aby toto verejné obstarávanie zrušil. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informovali predseda SaS Branislav Gröhling a podpredseda strany Marián Viskupič.

image

Práce na moste pri Trnave v mieste križovania D1 s R1 vstupujú do druhej fázy

"Ministerstvo dopravy vyhlásilo zákazku na externé poradenské služby za neuveriteľných osem miliónov eur. To ministerstvo dopravy, ktoré zamestnáva 1500 ľudí, ponúka osem miliónov eur tomu, kto mu poradí, ako má rekonštruovať mosty na Slovensku," uviedol Gröhling.

Viskupič pripomenul, že rezort dopravy má vlastnú rozpočtovú organizáciu Slovenská správa ciest, ktorá sa má starať o výstavbu a rekonštrukcie na cestách prvej triedy.

image

Zlých mostov je rekordne veľa, chátrajú aj Donovaly. Hrozí, že Rážov plán opravy ešte predraží

"Napriek množstvu vlastných zamestnancov, napriek vlastnej organizácii, ktorá je zriadená na tento účel, sa ministerstvo dopravy rozhodlo minúť ďalších 7,8 milióna eur na poradenské služby," uviedol Viskupič s tým, že to považuje za nehospodárne nakladanie s verejnými financiami.

SaS sa nepozdáva ani úmysel rezortu dopravy opravovať mosty prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty). "Opravovať existujúce mosty prostredníctvom PPP projektov by znamenalo, že dnes tieto existujúce mosty, povedzme tých približne tisíc vo vlastníctve štátu, by štát musel odovzdať na povedzme 25 - 30 rokov do vlastníctva súkromného investora," upozornil Viskupič.

image

Začiatok opravy mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave sa posúva

"Na cestách prvej triedy v správe SSC je viac ako 1760 mostov. V kategórii 4 - 7, teda takých, ktoré si vyžadujú údržbu a opravy, je viac ako 1320. Prakticky tretina z mostov je v zlom, veľmi zlom alebo havarijnom stave. Model PPP je už historicky odskúšaný a úspešný a sme presvedčení, že na opravu mostov je vhodný. Koniec koncov, tento projekt vznikal ešte za predchádzajúcej vlády, ktorej súčasťou bola aj strana SaS," uviedla v stanovisku rezortu dopravy hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková.

Doplnila, že nie je pravdou, že by sa mosty dostali do vlastníctva súkromnej spoločnosti. "Tá bude za mosty a ich stav zodpovedať určitú dobu, vlastniť ich však bude naďalej štát," uviedla Poláčiková. Poznamenala tiež, že rezort dopravy má k dnešnému dňu 551 zamestnancov.

01 - Modified: 2024-09-06 15:30:10 - Feat.: - Title: Dolinkovej rezort odmieta tvrdenia predstaviteľov SaS ohľadom situácie v štátnej poisťovni 02 - Modified: 2024-09-06 10:52:58 - Feat.: - Title: SaS navrhuje hĺbkový audit pre VšZP, vyčíta jej aj uzatváranie nevýhodných zmlúv 03 - Modified: 2024-09-05 14:24:47 - Feat.: - Title: O budúcnosti Šimečku rozhodne Hlas. Kľúčový bude každý poslanec, opozícia je jednotná 04 - Modified: 2024-09-05 11:02:09 - Feat.: - Title: SaS bude za šéfku kontrolného výboru SIS opätovne presadzovať Kolíkovú 05 - Modified: 2024-09-05 09:04:11 - Feat.: - Title: Poslanci SaS a Slovensko sú ochotní podpísať návrh na odvolanie Dolinkovej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. september 2024 21:36