Zamestnávanie fiktívnych živnostníkov je dlhodobo zásadným problémom pre štát najmä z dôvodu výpadku na príjmoch z daní a odvodov. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Vláda si posvieti na fiktívnych živnostníkov, firmám hrozia pokuty

23.07.2024, 11:06
Autor:
TASRTASR
  • Spoločnosti Grant Thornton a Taylor Wessing uviedli, že za súčasný problém s fiktívnymi živnostníkmi je zodpovedný do veľkej miery štát.
  • Umožnil ich vzostup benevolentným nastavením paušálnych výdavkov.

Súčasná vláda sa chce v blízkom čase zamerať na identifikáciu problematických sektorov, v ktorých sa vyskytujú fiktívni živnostníci, a následnú kontrolu jednotlivých firiem.

image

Zistenie HN: V koalícii je tlak na zrušenie výhod pre živnostníkov. Chceme to ustáť, hovorí pre HN Danko

V prípade, ak sa potvrdí zamestnávanie fiktívnych živnostníkov, hrozia firmám sankcie v podobe dorubenia preddavkov na daniach, odvodov a vysokých pokút v desiatkach tisícoch eur. Informovala o tom v utorok poradenská spoločnosť Grant Thornton a právnická kancelária Taylor Wessing.

Reklasifikácia zamestnancov

"Firmy, ktoré majú časť ľudí zamestnaných na živnosť, by mali zvážiť ich reklasifikáciu na zamestnancov. Je totiž zrejmé, že finančná správa sa v blízkom čase bude pri kontrolách zameriavať na firmy s nepomerom osobných nákladov a nákladov na služby v porovnaní s priemerom daného sektora," odporučila odborníčka Grant Thornton Silvia Hallová.

image

Nástroj v boji proti daňovým podvodom eKasa nebude ohrozený

Finančná správa sa podľa nej bude zameriavať najskôr na IT sektor, v ktorom sa v súčasnosti vyskytuje najviac fiktívnych živnostníkov.

Zamestnávanie fiktívnych živnostníkov je dlhodobo zásadným problémom pre štát najmä z dôvodu výpadku na príjmoch z daní a odvodov. Okrem sankcií zo strany finančnej správy by mohla v prípade pozitívneho zistenia hroziť spoločnostiam aj pokuta od inšpektorátu práce za nelegálne zamestnávanie.

Čo hrozí firmám

"Firmám s nálepkou nelegálneho zamestnávateľa pritom hrozia nielen bezprostredné finančné postihy, ale aj následné škody pre automaticky uložený zákaz účasti na verejnom obstarávaní po dobu troch rokov, vylúčenie zo štátnej pomoci či z akejkoľvek inej finančnej podpory, či už z rozpočtu štátu alebo európskych zdrojov," priblížila právnička Taylor Wessing Andrea Čupeľová.

image

Finančná správa zaznamenala historický zlom, prijala viac ako milión daňových priznaní

Grant Thornton a Taylor Wessing uviedli, že za súčasný problém s fiktívnymi živnostníkmi je zodpovedný do veľkej miery štát, ktorý umožnil ich vzostup benevolentným nastavením paušálnych výdavkov a úplným oslobodením od platenia daní a odvodov v prvom roku podnikania na živnosť.

Za ďalší významný faktor považujú spoločnosti vysoké daňovo-odvodové zaťaženie práce na Slovensku, ktoré je druhé najvyššie v rámci celej Európskej únie.

01 - Modified: 2024-09-06 10:55:04 - Feat.: - Title: Môže vám zamestnávateľ krátiť mzdu, ak kvôli vysokým teplotám odídete z práce skôr? Advokát má jasnú odpoveď 02 - Modified: 2024-09-05 17:08:34 - Feat.: - Title: Živnostníci sú vo veľkom napätí, čo im prinesie konsolidačný balíček. Do roly ich ochrancu sa stavia Taraba 03 - Modified: 2024-09-04 10:16:16 - Feat.: - Title: ​Taraba udiera na strategický sektor. Štát chce mať predkupné právo na akcie vodární 04 - Modified: 2024-09-03 15:02:44 - Feat.: - Title: Otrasy v ukrajinskom vládnom kabinete: Traja ministri podali demisiu, jeden zodpovedá za výrobu zbraní 05 - Modified: 2024-09-03 05:56:24 - Feat.: - Title: Tomáš mieri na desaťtisíce živnostníkov, no odhalil len zopár. Tí si na dôchodok zarobia aj bez štátu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. september 2024 00:02