Kupujúci platí za nákup tovaru alebo služby cenu vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) a úlohou podnikateľa je túto vybranú daň odviesť do štátneho rozpočtu. FOTO: archív HN
StoryEditor

Finančná správa za júl zatiaľ udelila pokuty za vyše 70-tisíc eur

25.07.2024, 10:19
Autor:
TASRTASR
  • V rámci kontrolnej akcie "Horúce leto 3" evidovala porušenie zákona v 289 prípadoch.
  • Kontrolná akcia je zameraná na evidenciu tržieb a používanie elektronickej registračnej pokladne.

Od začiatku júla doteraz vykonala finančná správa (FS) 640 kontrolných nákupov v rámci kontrolnej akcie "Horúce leto 3". Porušenie zákona zistila v 289 prípadoch a uložila pritom pokuty v sume 70 860 eur.

"Primárnym cieľom finančnej správy nie je podnikateľov pokutovať, ale dbať na dodržiavanie zákona. Napriek tomu, že finančná správa o kontrolnej akcii intenzívne informuje, stále takmer polovica kontrolovaných podnikateľov zákon porušuje," upozornil vedúci komunikačného oddelenia FS Radoslav Kozák.

image

Vláda si posvieti na fiktívnych živnostníkov, firmám hrozia pokuty

Kontrolná akcia je zameraná na evidenciu tržieb a používanie elektronickej registračnej pokladne. Príslušníci FS od začiatku júla do konca augusta preverujú evidovanie tržieb na predajných miestach s vysokou turistickou návštevnosťou, teda na hudobných festivaloch, jarmokoch, kultúrno-spoločenských podujatiach, v baroch, reštauráciách, sezónnych prevádzkach či na kúpaliskách.

"Finančná správa apeluje na nepoctivých podnikateľov, aby dbali na dodržiavanie zákona. Približne polovica nepoctivých kontrolovaných podnikateľských subjektov je vysoké číslo, ktoré hovorí aj o tom, že takíto podnikatelia podvádzajú štát, a tým aj samotných občanov," podčiarkol Kozák.

image

Finančná správa zaznamenala historický zlom, prijala viac ako milión daňových priznaní

Upozornil, že kupujúci platí za nákup tovaru alebo služby cenu vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) a úlohou podnikateľa je túto vybranú daň odviesť do štátneho rozpočtu.

Občania môžu vyžadovať dodržiavanie zákonov napríklad tým, že si vždy vypýtajú pokladničný blok, prípadne zvolia možnosť platby platobnou kartou. Ak sa stretnú s vydávaním neúplných alebo falošných pokladničných dokladov, túto skutočnosť môžu ohlásiť finančnej správe, doplnil Kozák.

01 - Modified: 2024-09-04 13:49:35 - Feat.: - Title: Pri letnej kontrolnej akcii udelila Finančná správa pokuty za vyše dvestotisíc eur 02 - Modified: 2024-08-28 08:41:29 - Feat.: - Title: V niektorých objektoch Finančnej správy preverujú bombovú hrozbu 03 - Modified: 2024-08-28 08:35:34 - Feat.: - Title: V niektorých objektoch Finančnej správy preverujú bombovú hrozbu 04 - Modified: 2024-08-26 08:17:01 - Feat.: - Title: Uber v Holandsku dostal mastnú pokutu za porušenie pravidiel GDPR, chce sa odvolať 05 - Modified: 2024-08-22 09:12:41 - Feat.: - Title: Neviete, ako zaplatiť dane a poplatky? V spolupráci s daniarmi vám prinášame odpovede na dôležité otázky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. september 2024 09:48