Chýbajúce zrážky sa prejavujú najmä na kukurici. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Po prvej polovici daždivého roka nastupuje sucho. Trpí najmä kukurica

08.08.2024, 11:13
Autor:
TASRTASR
  • Extrémne sucho je podľa hovorkyne SPPK na Orave a v horských oblastiach v okolí Žiliny a Banskej Bystrice.
  • Poľnohospodári dúfajú, že im počasie prinesie vlahu pre plodiny jesenného zberu.

Poľnohospodári potvrdzujú, že po prvej polovici daždivého roka sa "karta obrátila" a nastúpilo sucho. Prejavuje sa už na porastoch jesenných plodín a najmä na kukurici. Informovala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

image

Poľnohospodári utrpeli škody na úrode za desiatky miliónov eur. Okrem dažďa útočil aj hlodavec

"Slovenský hydrometeorologický ústav v monitoringu pôdneho sucha k 4. augustu informuje, že zásoba vody v pôde a relatívne nasýtenie je v povrchovej vrstve (0 až 40 cm) pod hranicou desať percent, najmä v južnej časti západného a stredného Slovenska.

Celkovo je nasýtenie pod touto kritickou hranicou na takmer pätine územia. Nasýtenie pod hranicou 50 percent je už na takmer celom území," priblížila.

Sucho je najmä v horských oblastiach

Extrémne sucho je podľa Holéciovej na Orave, v horských oblastiach v Žilinskom a Banskobystrickom kraji a celkovo zasahuje štyri percentá územia. "V povrchovej vrstve je extrémne sucho na Pohroní, Hornej Nitre, v Kremnických vrchoch, Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách a celkovo zasahuje päť percent územia. V hlbšej vrstve je extrémne sucho naďalej na Orave, Liptove, v pohoriach na strednom Slovensku a lokálne aj na juhozápade Slovenska," spresnila.

image

Neprehľadný systém užívania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku pokračuje. Expert navrhuje spustiť jednu vec

"Z informácií, ktoré nám poskytli poľnohospodári vyplýva, že rôzna miera intenzity sucha má v tomto čase vplyv na jesenné plodiny. Komárňanskí poľnohospodári hovoria o suchých porastoch, najmä na ľahších pôdach. Trpia porasty slnečnice, kukurice a sóje," upozornila.

Voda chýba kukurici a cukrovej repe

Poznamenala, že podľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Trenčín sa chýbajúce zrážky prejavujú najmä v cukrovej repe a kukurici, ktorá, ak je ešte na štrkových pôdach, trpí výrazným nedostatkom vlahy.

Kvôli veľmi teplému mesiacu júl sú miesta, kde v tomto regióne vôbec nepršalo a nedá sa robiť podmietanie strnísk po žatve.

image

Tržby farmárov z produkcie obilnín v tomto roku klesnú o 175 miliónov eur, hlási zväz výrobcov

Holéciová dodala, že poľnohospodári čakajú na ďalší vývoj počasia a dúfajú, že im prinesie vlahu pre plodiny jesenného zberu. "Popri tlaku škodcov (hraboše, poľovná zver) a legislatívnych požiadavkách zo strany štátu na poľnohospodárov, konštatujeme problematický doterajší priebeh poľnohospodárskeho roka 2024," uzavrela hovorkyňa SPPK.

01 - Modified: 2024-09-18 11:16:30 - Feat.: - Title: Ochladzovací systém stromov zlyháva. Čo znamená predčasná zmena farby a padanie listov? 02 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Po horúčavách prišlo náhle ochladenie. Odborník vysvetľuje, ako to vplýva na zdravie ľudí (rozhovor) 03 - Modified: 2024-09-13 20:34:40 - Feat.: - Title: Prognózy povodní v Dolnom Rakúsku sa zhoršili, na Dunaji rátajú s 30-ročnou vodou 04 - Modified: 2024-09-13 18:59:09 - Feat.: - Title: V Česku je na viacerých miestach zastavená železničná doprava, na trate padajú stromy 05 - Modified: 2024-09-13 18:13:29 - Feat.: - Title: Výstrahy prvého až tretieho stupňa platia na väčšine Slovenska celý víkend
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 09:20