Pesimistickejšie vidia spotrebitelia aj vývoj financií v ich domácnostiach. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Spotrebitelia boli v auguste viac pesimistickejší, najviac sa obávajú vývoja nezamestnanosti

28.08.2024, 09:45
Autor:
TASRTASR
  • Nálada slovenských spotrebiteľov sa v auguste zhoršila.
  • Indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil o 1,9 bodu na úroveň -11,5.

Nálada slovenských spotrebiteľov bola v auguste 2024 najhoršia za posledný polrok. Spotrebitelia sa obávajú predovšetkým vývoja nezamestnanosti, ale aj celkovej hospodárskej situácie.

Pesimistickejšie vidia aj vývoj financií v ich domácnostiach. Medzi podnikateľmi sa nálada zhoršila v stavebníctve a v službách, podnikatelia v priemysle a obchode boli mierne optimistickejší. Informoval o tom Štatistický úrad.

image

Slovenské domácnosti v šetrení výrazne zaostávajú za priemerom eurozóny

Napriek pesimizmu slovenských spotrebiteľov sa celkový indikátor ekonomického sentimentu (IES) oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil len nepatrne, o 0,1 bodu na úroveň 104,4. Zhoršili sa hodnotenia troch z piatich jeho zložiek.

Produkcia potvrdila očakávania

Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v auguste vzrástol o 1,7 bodu na hodnotu 4. Vývoj indikátora ovplyvnil rast očakávanej produkcie, a to najmä v chemickom priemysle, vo výrobe dopravných prostriedkov a elektrických zariadení.

Sezónne očistený indikátor dôvery v službách v auguste klesol o 1,3 bodu na hodnotu 5,7. Pokles zaznamenala podnikateľská situácia, a to predovšetkým v informáciách a komunikácii.

image

Slovenská ekonomika šliapla na brzdu. Trápi ju vysoký dlh aj situácia v Nemecku

Nálada slovenských spotrebiteľov sa v auguste zhoršila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil o 1,9 bodu na úroveň -11,5.

Jeho hodnota bola najnižšia za posledný polrok, naďalej však prevyšuje dlhodobý priemer, aktuálne o 8,7 bodu.

Negatívny vývoj nezamestnanosti

Spotrebitelia boli pesimistickejší pri všetkých štyroch zložkách indikátora. Negatívnejšie vnímajú najmä vývoj nezamestnanosti, obavy však prejavili aj pri hodnotení vývoja celkovej hospodárskej situácie.

Pesimistickejšie vidia aj vývoj financií v ich domácnostiach, ako celkovej finančnej situácie, tak aj pri očakávaných úsporách.

Indikátor dôvery v obchode v auguste nepatrne stúpol oproti júlu o 0,7 bodu na hodnotu 6,7. Respondenti hodnotili pozitívne vývoj podnikateľských aktivít, a to ich súčasný trend, a zároveň očakávajú ich nárast aj v najbližších troch mesiacoch.

image

Nezamestnanosť v júli stúpla, úrady práce zaznamenali zvýšený počet evidovaných osôb

Pozitívne hodnotenia (vážené tržbami) doterajšieho vývoja podnikateľských aktivít prevládali najmä v oprave a údržbe motorových vozidiel a v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach.

Optimistické názory na nastávajúci vývoj prevládali najviac medzi respondentmi v predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel.

V auguste sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 1,5 bodu na -10 vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti predovšetkým v podnikoch realizujúcich inžinierske stavby.

01 - Modified: 2024-09-13 08:13:27 - Feat.: - Title: Toto leto objavili Bratislavu Číňania. Čo v hlavnom meste najčastejšie vyhľadávajú zahraniční hostia? 02 - Modified: 2024-09-12 07:55:43 - Feat.: - Title: Tržby v priemysle začali v júli stúpať, v poklese zostali len v stavebníctve 03 - Modified: 2024-09-11 07:37:51 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia sa v júli medziročne znížila. Prepadla najmä nová výstavba 04 - Modified: 2024-09-06 09:23:51 - Feat.: - Title: Prebytky zahraničného obchodu Slovenska by sa v tomto roku mohli korigovať, tvrdia analytici 05 - Modified: 2024-09-06 07:35:41 - Feat.: - Title: So záverom prázdnin sa znížili aj ceny pohonných látok, medziročne klesli o viac ako desať percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. september 2024 08:15