Podpora cyklodopravy a budovanie cyklochodníkov by podľa poslanca Igora Janckulíka mohla byť príležitosť, ako pomôcť odľahčiť peňaženky občanov. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

KDH navrhuje odmeňovať zamestnancov za jazdenie do práce na bicykli

19.09.2024, 11:47
Autor:
TASRTASR

Poslanec za KDH Igor Janckulík pripomenul, že vo Francúzsku či Taliansku podporujú cyklodopravu aj preplácaním počtu kilometrov.

Opozičné KDH navrhuje odmeňovať zamestnancov za dochádzanie do práce na bicykli. Na tento účel pripravuje legislatívu, ktorej cieľom bude motivovať ľudí, aby do práce chodili na bicykli.

Zároveň tak chcú bojovať s množstvom áut na cestách, kolónami či podporiť ekologické riešenia.

Viac cyklochodníkov

Apelovať chcú aj na ministerstvo dopravy, aby vo väčšej miere budovalo cyklochodníky. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

Kresťanskí demokrati upozornili, že v zahraničí je bežné, že sa cestovanie na bicykli do práce podporuje prostredníctvom rôznych benefitov.

Odvolali sa pritom na zistenia Parlamentného inštitútu Národnej rady, ktorý pripravil analýzu podpory cyklistickej dopravy pri dochádzaní do práce.

image

KDH tlačí na Valla pre cyklopruh na nábreží, hovorí o nepretržitej kolóne. Mesto to popiera, ukázalo dáta

"V zahraničí, v krajinách ako Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko a v ďalších krajinách, je bežná vec, že sa cesta na bicykli do práce podporuje cez rôzne benefity. Napríklad cez daňové úľavy, daňové odpočty pre zamestnancov, možnosť odpočítania si firemných bicyklov, príspevok zamestnávateľa zamestnancom dochádzajúcim do práce na bicykli či paušálne príspevky, alebo rôzne formy podpory a dotácie na nákup bicyklov a pod. Toto chceme docieliť návrhom zákona, ktorý bude prospešný nielen pre zamestnancov, ale zároveň nepoškodí ani zamestnávateľov," uviedol poslanec KDH Igor Janckulík.

Preplácanie kilometrov

Pripomenul, že vo Francúzsku či Taliansku podporujú cyklodopravu aj preplácaním počtu kilometrov. "Vo Francúzsku je to 0,25 eura za kilometer, Taliansko síce nemá celoštátnu stratégiu na preplácanie kilometrov, ale dobrú prax zavádzajú jednotlivé samosprávy, kde sa preplácanie pohybuje od 0,15 eura za kilometer," doplnil Janckulík.

Poslanec tiež upozornil, že vládna koalícia pripravila v rámci konsolidačných opatrení zdražovanie diaľničných známok, podpora cyklodopravy a budovanie cyklochodníkov by tak podľa Janckulíka mohla byť príležitosť, ako pomôcť odľahčiť peňaženky občanov.

Ministerstvo dopravy eviduje zvýšený záujem samospráv o výstavbu cyklistických komunikácií. "Chceme podporovať mestá a obce, aby budovali cyklodopravné trasy, ktoré budú napojené na zastávky verejnej osobnej dopravy. Zlepší sa tak dochádzanie do práce či do školy," uviedla hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková.

Doplnila, že ministerstvo má na podporu cyklodopravy k dispozícii financie z plánu obnovy. Zatiaľ rezort vyhlásil dve výzvy v celkovej hodnote 60,4 milióna eur a plánuje vyhlásiť tretiu.

Poláčiková priblížila, že z prvej výzvy rezort podporil 25 projektov za 30 miliónov eur. Druhú výzvu ministerstvo aktuálne vyhodnocuje.  

01 - Modified: 2024-09-18 09:10:27 - Feat.: - Title: KDH: Občania zaplatia v rámci konsolidácie 95 percent finančných prostriedkov 02 - Modified: 2024-09-17 17:26:08 - Feat.: - Title: Poslanci za KDH sa nezúčastnia na voľbe členov Rady STVR, považujú to za frašku 03 - Modified: 2024-09-17 13:38:51 - Feat.: - Title: KDH sa vyjadruje ku konsolidácii Ficovej vlády: Je to vláda zdražovania a dusenia podnikateľov 04 - Modified: 2024-09-16 15:37:24 - Feat.: - Title: „Skutky rozhodujú, nie reči.“ Holečková priblížila odchod z KDH, so SaS si podľa Gröhlinga veľmi dobre rozumie 05 - Modified: 2024-09-16 09:23:47 - Feat.: - Title: KDH vyzýva Ficovu vládu na generálnu opravu novelizovaného Trestného zákona
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 15:18