StoryEditor

Tripartita o konsolidačnom balíčku: Konsolidácia bude mať drvivý dosah na konečných spotrebiteľov

23.09.2024, 12:20
23.09.2024, 14:21
Autor:
TASRTASR

Niektoré opatrenia smerované zamestnávateľom a firmám sa podľa odborárov len prenesú na konečného spotrebiteľa, či už v podobe mzdových nákladov alebo zvýšených cien služieb a potravín.

Konfederácia odborových zväzov nesúhlasí s predstavenými konsolidačnými opatreniami. Dosah budú mať najmä na najviac ohrozené skupiny spoločnosti a v konečnom dôsledku ich zaplatia zamestnanci. Vyhlásila to v pondelok prezidentka Konfederácie Monika Uhlerová po rokovaní tripartity.

"Predpokladáme, že konsolidácia bude mať drvivý dosah na konečného spotrebiteľa, obyvateľstvo, zamestnancov a ich domácnosti. Dlhodobo zdôrazňujeme, že konsolidácia by mala byť postupná a nemala by mať dosah na nízkopríjmové alebo najviac ohrozené skupiny spoločnosti. Taktiež by ju v konečnom dôsledku nemali zaplatiť zamestnanci. Avšak takto nastavená konsolidácia predpokladá práve opak," uviedla Uhlerová.

Mzdové náklady

Niektoré opatrenia smerované zamestnávateľom a firmám sa totiž podľa nej predsa len prenesú na konečného spotrebiteľa, či už v podobe mzdových nákladov alebo zvýšených cien služieb a potravín. Odborári od vlády očakávali, že prijme regulačné opatrenia, ktoré by zabránili priamemu prenosu všetkých nákladov.

"Zvyšovanie dane z pridanej hodnoty určite nie je sociálno-demokratickým opatrením. Najviac zasiahne najzraniteľnejšie a nízkopríjmové skupiny. Aj pri tovaroch a službách, kde sa predpokladá znížená DPH, z toho plošne profitujú všetci vrátane tých s vyšším príjmom. Znížená DPH nie je dostatočnou kompenzáciou za to, že sa pri väčšine tovarov a služieb zvyšuje DPH na 23 percent," podotkla Uhlerová.

image

Schladenie rastu platov a zmeny v DPH, konsolidácia zasiahne aj zdravotníctvo

Konsolidácia podľa nej taktiež ovplyvní vyjednávania o mzdách, keďže Konfederácia odborových zväzov predpokladá, že zamestnávatelia prenesú vzniknuté zvýšené náklady do platov. Upozornila aj na zníženie rastu platov v zdravotníckych profesiách.

Odborári podľa Uhlerovej súhlasili s niekoľkými opatreniami, ako napríklad s obmedzením rodičovského dôchodku. "Ide o nesystémový prvok, ktorý narúša systém dôchodkového zabezpečenia. Už minulý rok sme odporučili zvážiť jeho obmedzenie," vysvetlila. Konfederácia odborových zväzov podporila aj novú sadzbu dane pre právnické osoby s príjmom nad jeden milión eur vo výške 22 percent.

Zvyšovanie príjmov

Konsolidačné opatrenia uvrhnú Slovensko ešte viac na koniec Únie z hľadiska konkurencieschopnosti. Navyše sú zamerané na zvyšovanie príjmov, než na šetrenie vo verejnej správe. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia zamestnávateľských združení po rokovaní tripartity.

"Investori už teraz obchádzajú Slovensko veľkým oblúkom. Slovensko hodnotia ako neperspektívnu krajinu, či už z hľadiska stability a legislatívneho procesu, alebo kvôli vysokým nákladom na podnikanie," uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka s tým, že mimoriadne negatívne hodnotí daň z finančných transakcií. Podotkol, že ju neplatí napríklad konkurencia, ako je Česko.

Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov dodal, že nie sú riadne prepočítané dopady takejto dane a nie je známe, aký vplyv bude mať na hospodárstvo a ekonomiku. Avšak obáva sa, že to bude mať zásadný dopad na hrubý domáci produkt. "Očakávame pokles HDP v dlhšom horizonte o dva percentuálne body, čím sa oberáme o príjmy v budúcnosti," podotkol.

Republiková únia zamestnávateľov má podľa neho problém s konsolidačnými opatreniami najmä preto, že sú jednostranne zamerané na zvyšovanie príjmovej stránky, zatiaľ čo na strane úspor vo verejných financiách je vyčíslená úspora len asi 600 miliónov eur. Únia to považuje za nedostatočne ambiciózne.

Machunka dodal, že je potrebné zvážiť znižovanie sadzby dane z pridanej hodnoty pri vybraných skupinách na päť percent. Lepším riešením by podľa neho mohla byť kompenzácia zvýšených výdavkov pre tých, ktorí to skutočne potrebujú, prostredníctvom sociálneho systému.

"Pozitívne vnímame opatrenia, ktoré sa týkajú výdavkovej časti rozpočtu, ako sú zmeny vo vyplácaní rodičovského dôchodku a daňového bonusu," uzavrel.

01 - Modified: 2024-09-23 11:39:33 - Feat.: 0 - Title: Schladenie rastu platov a zmeny v DPH, konsolidácia zasiahne aj zdravotníctvo 02 - Modified: 2024-09-22 13:05:58 - Feat.: 1 - Title: Spor vo vláde sa stupňuje: Šutaj Eštok sa pustil do Danka. Hovorí o ňom ako o najslabšom článku koalície 03 - Modified: 2024-09-22 12:27:28 - Feat.: 0 - Title: Výroky politikov: Fico hovoril o bordeli po minulých vládach. Šimečka tvrdí, že ho jeho výhovorky urážajú
01 - Modified: 2024-09-23 12:09:41 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Nižší rodičovský dôchodok obohatil seniorov o jeden dôležitý poznatok 02 - Modified: 2024-09-23 09:59:36 - Feat.: - Title: Hotelieri varujú: Zavedenie vyššej DPH na ubytovanie bude mať likvidačné dosahy 03 - Modified: 2024-09-23 09:18:08 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia môžu viesť k stagnácii stavebníctva, varuje zväz stavebníkov 04 - Modified: 2024-09-23 08:14:53 - Feat.: - Title: Ficov zásah zdraží kúrenie, tankovanie aj účty za telefón. Zaplatia to hlavne ľudia, tvrdí odborník 05 - Modified: 2024-09-22 22:14:09 - Feat.: - Title: Najväčšou obeťou môžu byť malé biznisy s reálnym obratom. Prídeme o tisíce eur, hovorí šéf IT firmy pre HN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. september 2024 14:21