Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Hlas zvažuje aj nepodporenie konsolidačného balíka. Tomáš hovorí o dvoch podmienkach

28.09.2024, 14:06
Autor:
TASRTASR

Rozprava v druhom čítaní o konsolidačnom balíku by už nemala byť podľa ministra práce skrátená.

Koaličná strana Hlas-SD nepodporí konsolidačný balík, pokiaľ zákon o minimálnej mzde nebude spätne zaradený na aktuálnu parlamentnú schôdzu. Taktiež žiada dofinancovanie samospráv ešte v tomto roku. Uviedol to v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Cieľom je dosiahnuť, aby sa nové nastavenie minimálnej mzdy, teda 60 percent priemernej mzdy tak, ako je to v programovom vyhlásení vlády (PVV), vrátilo na rokovanie parlamentu a aby bolo schválené do konca roka. Ak sa tak stane, tak minimálna mzda v roku 2026 bude na úrovni 920 eur a v roku 2027 bude už atakovať hranicu 1000 eur," uviedol Tomáš s tým, že ide o jeden z dvoch hlavných záväzkov v PVV rovnako, ako aj 13. dôchodok.

image

Vyššia DPH aj ceny energií v budúcom roku naštartujú zdražovanie, spotreba slovenských domácností ochladne

Dodal, že rozprava v druhom čítaní o konsolidačnom balíku by už nemala byť skrátená.

Taktiež kritizoval opozičnú SaS za to, že sa nezúčastnila na stretnutí s premiérom SR Robertom Ficom (Smer-SD) týkajúcom sa konsolidácie. Dôvodom je podľa slov šéfa rezortu práce to, že strana zodpovedá za neporiadok vo verejných financiách.

"My len naprávame ťažkou konsolidáciou to, čo tu napáchala bývalá vláda," podotkol Tomáš s tým, že SaS navyše neponúkla vlastný konsolidačný balíček.

"Stále prichádzame s návrhmi, aj budeme prichádzať s návrhmi. Ja nevidím žiadny dôvod sedieť za zavretými dverami s premiérom a jednoducho tam niečo riešiť, riešime to v parlamente," uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Marián Viskupič s tým, že stretnutie aj tak neprinieslo žiaden výsledok.

image

Daňová nádielka na budúci rok stupňuje obavy zamestnávateľov už teraz. Najviac sa dôvera otriasla v priemysle

Taktiež vyhlásil, že SaS konsolidačný balík nepodporí, pričom novú daň finančných transakcií považuje za veľmi škodlivý zákon. "Tu jasne hovorím, že prosím koalícia, zíďte z kratšej cesty a vôbec tento zákon nedávajte. Druhá vec je tá, že ak raz budeme vládnuť, tak tento zákon musí byť okamžite zrušený," objasnil.

01 - Modified: 2024-09-28 11:32:59 - Feat.: - Title: Ataky SNS na Hlas sú dôsledkom urazenosti a ješitnosti Danka, vyhlásil Erik Tomáš 02 - Modified: 2024-09-27 13:37:01 - Feat.: - Title: Daňová nádielka na budúci rok stupňuje obavy zamestnávateľov už teraz. Najviac sa dôvera otriasla v priemysle 03 - Modified: 2024-09-27 12:48:14 - Feat.: - Title: Horský gigant víta zníženie dane na ubytovanie, ide vraj o zmysluplné rozhodnutie 04 - Modified: 2024-09-27 13:04:33 - Feat.: - Title: Šéf Rozpočtovej rady: Konsolidovať stačilo o miliardu menej. Zlomový pre rozvrat financií bol rok 2019 05 - Modified: 2024-09-27 09:47:09 - Feat.: - Title: KDH vyzýva vládu, aby začala šetriť na sebe, a to už tento rok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 14:07